Данас одлука о казни за младића који је аутомобилом усмртио дјевојчицу, Прњаворчани пред судом чекају пресуду

Небојша Томашевић
Данас одлука о казни за младића који је аутомобилом усмртио дјевојчицу, Прњаворчани пред судом чекају пресуду

БАЊАЛУКА – Судско вијеће бањалучког Окружног суда данас ће изрећи пресуду Нисвету Мујкићу (25) који је оптужен да је изазвао саобраћајну несрећу у којој је погинула дјевојцица Вања Рудић (13).

Тим поводом пред зградом суда окупило се 20-ак Прњаворчана који чекају одлуку суда, а примјетно је да је појачано обезбјеђење, односно број судских полицајаца пред зградом.

Окупљени су дошли да подрже родитеље страдале дјевојчице и сматрају да суд треба да изрекне најстрожу казну.

Тужилац Жељка Фабић затражила је за Мујкича максималну казну од 15 година затвора.

Према оптужници он је 10. октобра лани око 21.19 часова аутомобилом ударио и усмртио дјевојчицу која је стајала на тротоару на раскрсници улица Лазе Лазаревића и Новака Пивашевића у центру Правора.

У оптужници стоји да је он тог дана пијанчио од 17 до 21 час у кафићу "Сквер" те да је по изласку из локала сјео за волан. Према оптужници, инсистирао не на томе да вози, а  са њим је као сувозач био Срђан Стојчиновић који је лакше повријеђен. У оптужници стоји да је Мујкић у вријеме несреће био у стању тешког пијанства те да је његова способност да схвати значај свог дјела и да управља поступцима била битно смањена.

Мујкић је раније признао кривицу коју је прихватило судско вијеће Фабићева  је у завршној ријечи истакла да и поред признања нема ниједне олакшавајуће оклности за оптуженог.

- Возио је насилничком вожњом од 105,6 километара на час и био је пијан  - имао је 2,01 г/кг  алкохола у крви. Брзи трест показао је да је позитиван на дроге. Иако тест крви није показао трагове наркотика,  он је  признао да је конзумирао марихуану, а код њега је нађено пола џоинта. Живот је изгубило дијете од 13 година ни криво ни дужно. Покушала је да побјегне, али због брзине аутомобила није могла - рекла је тужилац Фабић.

Максималну казну тражили су и родитељи страдале дјевојчице Лазо и Љиљана Рудић.

Мујкић је казао да се несреће ни не сјећа те истакао да му је веома жао због свега.

Његов адвокат Александар Јокић нагласио  је да оптужени кривично  дјело није починио са директним умишљајем и није желио да се несрећа деси.

- Суд треба да суди на основу закона,а  не емоција. Ово је велика трагедија, али ради се о нехату. Оптужени искрено каје, да је неосуђиван те је признао дјело  што треба узети као олакшавајуће околности и изрећи  минималну казну - рекао је Јокић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана