Ћирићу година затвора за покушај убиства суграђанина

Небојша Томашевић
Ћирићу година затвора за покушај убиства суграђанина

БАЊАЛУКА - Далибор Ћирић (42) из Бањалуке осуђен је на годину затвора због покушаја убиства суграђанина Данијела Топића званог Вилма којег је убо ножем у септембру 2017. године.

Пресуди је претходио споразум о признању кривице који је закључио са Окружним тужилаштвом, а осуђен је за кри вично дјело покушај убиства у прекорачењу нужне одбране.

Топић више није међу живима, страдао је 2023. године.

Ћирић је казао да му је жао што се све десило те додао да је он нападнут и био жртва.

Образлажући споразум тужилац Дијана Кукобат рекла је да су докази у овом случају потпуно сагласни признању оптуженог.

- Приликом одмјеравања казне тужилаштво се руководило тиме да је оптужени сарађивао од почетка, показао кајање. Закон предвиђа да се особа која дјело почини у прекорачењу нужне одбране може

блаже казнити - рекла је Кукобатова и додала да вјерује да ће казном бити постигнута сврха.

Према оптужници Ћирић је Топића убо ножем 18. септембра 2017. године у вечерњим часовима на Булевару војводе Живојина Мишића, на паркингу иза зграде Титаник.

Наводи се да је оптужени Ћирић на то мјесто дошао у друштву

Адмира Фифића аутомобилом "голф 4", а по претходном договору са Игором Галићем да се нађу на том мјесту. Даље се наводи да, док је Ћирић поред возила "голф 4" кратко разговарао са Галићем у вези с дугом који има према њему, мотоциклом је дошао Данијел Топић

звани Вилма те мотоцикл оставио испред возила и тако му заградио пут.

- Топић је пришао Ћирићу и ударио га више пута песницом у предјелу главе говорећи му: "Колико ти дугујем, колико ти пара треба", на шта је осумњичени Ћирић говорио да он њега и познаје - стоји у оптужници. Даље је наведено да је, након што је Топић поново песницом замахнуо да удари Ћирића, он тада извадио нож неутврђених димензија одбијајући од себе истовремени противправни напад оштећеног.

- Био је свјестан да може лишити живота Данијела Топића. Ножем га је ударио у лијеву страну грудног коша и нанио му тешку и по живот опасну повреду у виду оштећења плућне марамице. Након тога је сјео у ауто и заједно са Фифићем напустио лице мјеста те одбацио нож у ријеку Врбас.

Оштећени Топић је остао жив захваљујући брзој интервенцији полиције и благовремено указаној љекарској помоћи - стоји у оптужници против Ћирића.

Додато је да је он прекорачивши границе нужне одбране покушао другог лишити живота.

Досије

Далибор Ћирић познат је по сукобу са законом и у досијеу има више пресуда.

Тако је 18. априла 2012. године у Основном суду у Бањалуци осуђен на новчану казну у износу од 700 КМ због крађе. Затим је у истом суду за исто дјело 13. фебруара 2014. године осуђен на условну казну.

Осим тога, 2. септембра 2019. године осуђен је у бањалучком Окружном суду на пола године затвора због разбојништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана