Да ли ће суд расписати потјерницу за благајником Меџлиса у Приједору?

Срна
Да ли ће суд расписати потјерницу за благајником Меџлиса у Приједору?

ПРИЈЕДОР - Благајник и секретар приједорског Меџлиса Исламске заједнице чији су иницијали Ч.Х. није се данас појавио у Основном суду у Приједору на изјашњењу о кривици по оптужници за проневјеру и фалсификовање исправе, па је ново рочиште заказао за 7. март.

Оптужени је доставио допис и потврду послодавца да ради у Словенији и да до маја нема слободних дана, па не може доћи, на шта је судија Предраг Тепић рекао да ће у случају да се поново не појави бити расписана потјерница.

Тепић је нагласио да се не може чекати мај, будући да је ријеч о тешким кривичним дјелима која се оптуженом стављају на терет.

Оптуженом је прво био додијељен бранилац по службеној дужности, адвокат Дуња Матијашевић, а данас је заступање преузео адвокат по избору оптуженог Зоран Мрђа.

Судија је од браниоца затражио да у току данашњег дана суду достави адресу оптуженог у Словенији.

Окружно јавно тужилаштво Приједор заступа Сања Ђаковић.

У оптужници се наводи да је Ч.Х. од почетка 2018. године до септембра 2019. године противправно присвојио 268.722 КМ од готовине која му је уплаћивана кроз благајну (укупно 161.972 КМ) и од наплате "курбана" од по 350 КМ по комаду, за шта је издао 305 признаница (укупно 106.750 КМ).

Тај новац није положио на рачун Меџлиса, већ задржао за себе, а, да би прикрио стварно стање на рачуну, преиначио банковне изводе од 30. и 31. августа, те 4. и 5. септембра 2019. године, гдје је, умјесто стварног стања на рачуну од 7.820 КМ, унио лажно стање на рачуну од 101.820 КМ и такво презентовао предсједнику Извршног одбора Меџлиса Исламске заједнице Приједор, лицу Е.Д.

Кривични закон Републике Српске прописује казну затвора од двије до 10 година за онога ко противправно присвоји новац који му је повјерен у раду у правном лицу, а износ прибављене имовинске користи прелази 50.000 КМ, те новчану или казну затвора до три године за онога ко преиначи праву исправу и употријеби је као праву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана