Цимери брутално убили старца у затвору, а сада имају стратегију како да избјегну казну

ГС
Цимери брутално убили старца у затвору, а сада имају стратегију како да избјегну казну

Осумњичени за убиство Станимира Брајковића (75) у затвору у Падинској Скели од открића злочина покушавају да свале кривицу једни на друге покушавајући да се одбране и избегну дугогодишњу робију која им пријети.

Према наредби о спровођењу истраге, тројица младића Срећко Стефановић (20), Саша Станковић (21) и Далибор Петровић (21) осумњичени су да су од половине јануара до 4. фебруара 2024. године у КПЗ Падинска скела заједнички убили Станимира Брајковића.

Како је тужилаштво открило, сумња се да су они, у соби у којој су заједно боравили несрећног човека свакодневно психички, физички и сексуално злостављали, пошто му је нестало новца којим је у затворској кантини куповао намирнице за осумњичене.

Свакодневно су га шамарали, тукли ногама и рукама у предјелу главе и тијела.

Криве једни друге

О злостављању у затвору говорили су и свједоци који су саслушани и који су испричали кроз какву је тортуру пролазио несрећни Станимир указавши на сву тројицу осумњичених који су са њима дијелили ћелију.

Како сазнаје Блиц, када је стигао ред да тројица осумњичена за злочин дају исказ они су кренули са тактиком одбране да свале кривицу само на једног од њих, Срећка Стефановића који се бранио ћутањем.

– Један од њих је рекао да је Срећко тјерао њега да бије и малтретира дједу иако он то није хтио. Срећко је, како тврди, тукао и њега, пријетећи му да мора да бије дједа иначе ће му побити цијелу породицу. Тврди да је примао терапију – бенседин и да је често спавао, па да се не сјећа свега баш најбоље – каже извор “Блица” упознат са случајем.

С друге стране, своју одбрану Срећко је изнио својој породици, а како нам прича његов рођени брат М.С. он за незапамћени злочин окривљује другу двојицу.

Брат осумњиченог Срећка наводи да су се чули два дана раније, те и да му је испричао своју верзију мучења.

На почетку разговора М.С. наглашава да страшно осуђује све што се догађало унутар ћелије, али додаје да искрено вјерује свом брату.

– Све ћу вам испричати од речи до речи како је он мени рекао. Вјерујем му на ријеч и да није крив, уколико се докаже супротно ја нећу стати иза њега – закључује наш саговорник.

– Стално сам комуницирао са Срећком, звао ме је из затвора свакодневно. Пар дана пре него што је све откривено, Срећко ми је испричао да је у њихову собу дошао дјед који је на кантини имао 15 хиљада динара. Мој брат није имао потребе да уради било шта, јер смо му његова дјевојка и ја стално слали новац. Међутим, Далибор и Саша нису имали новца на кантини и тада је настао и први конфликт. Они су тражили дједу да им купи цигаре, што је он одбио – препричава он разговор са братом.

“Шта год будем тражио, ти ћеш то морати да урадиш”

М. С. тврди да му је Срећко испричао и да је Станимир наводно опсовао Сашину дјецу.

– Саша је тада насрнуо на дједа уз ријечи: “Шта год будем тражио, ти ћеш морати то и да урадиш” – прича он, преноси Српскаинфо.

Истиче и да је Саша, наводно, написао списак намирница које му требају из кантине и предао га Станимиру како би му све што је пожели он купио.

Он покушава брата да одбрани и чињеницом да је Срећко, наводно, био редар у затвору, те врло често није био у соби када су се сви инциденти и догађали.

Знају се од малена

Овај саговорник истиче и да Срећко није могао да малтретира Станимира, јер је два дана прије него што је дјед убијен пуштен из самице у којој је био мјесец дана.

– Сва тројица се познају од малена, сви су из Лазаревца. То је мали град, сви се знају. Он никада није био проблематичан, није имао потребе да то уради беспомоћном дједу. Он то није урадио због кантине, јер је увијек имао новца. Никада раније није био инцидентан, једино што је волио да возио кола, а није имао дозволу. Он је због тога завршио у затвору и тада је био осуђен на 370 дана затвора. Ја у том тренутку нисам имао новца да му платим казну, али сада сам скупио. Међутим, све је сада узалудно – тврди Срећков рођени брат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана