Четири године робије за узгој 62 кг марихуане и крађу струје

Н.Т.
Четири године робије за узгој 62 кг марихуане и крађу струје

БАЊАЛУКА - Саша Трњанин Сале (44) из Градишке, осуђен је у бањалучком Окружном суду на четири године затвора и 300 КМ новчане казне због узгоја 62 килограма марихуане вриједне око 250.000 КМ и крађе електричне енергије коју је користио за снабдијевање импровизоване лабораторију за узгој наркотика. Пресуди је претходио споразум о признању кривице који је Трњанин закључио са Окружним тужилаштвом.

Он је пресудом обавезан да предузећу "Електрокрајине" Бањалука плати одштету од 4.151 КМ за крађу енергије, а  за остатак одштетног захтјева та фирма је упућена на парнични поступак. "Електокрајина" је раније доставила одштетни захтјев на 12.751 КМ које траже као надокнаду за украдену електричну енергију.

Суд је након изрицања пресуде Трњанину продужио притвор у коме ће остати до упућивања на издржавање затворске казне. Заједно са Трњанином за узгој наркотика био је оптужен и Мирослав Мајсторац (44) из Градишке који је још раније признао кривицу и осуђен на четири године и 10 мјесеци затвора због узгоја марихуане, односно неовлаштене производње и промета опојним дрогама. 

Према оптужници Трњанин и Мајсторац су од почетка фебруара до 8. маја ове године неовлаштено узгајали индијску конопљу и производили марихуану. Како се наводи они су лабораторију за узгој дроге инсталирали у помоћном објекту поред породичне куће Трњанина у мјесту Бок Јанковац код Градишке.

- Трњанин и Мајсторац су заједно са још два непозната лица поставили опрему подобну за стварање вјештачких услова за узгој биљака. Затим су у унутрашњости тог објекта у саксије са земљом посадили 153 стабљике дроге канабис „сатива Л“ и тако неовлаштено направили импровизовану лабораторију за производњу дроге. Након тога су по упутствима за производњу и начину одржавања постављене опреме, које им је дао Л. Д. све до 8. маја 2023. године у континуитету вршили узгој канабис „сативе л“ и узгојили укупно 153 стабљике - стоји у оптужници. Лабораторија коју је поменути двојац направио била је добро опремљена и имала је УВ лампе, клима уређаје, овлаживаче ваздуха и другу модерну опрему неопходну за узгој наркотика.

Трњанину је оптужен за крађу електричне енергије јер је у породичној кући у мјесту Бок Јанковац без издате сагласности и закљученог уговора прикључио електроенергетске уређаје и инсталације на електроенергетску мрежу. Наводи се да је тако неовлаштено потрошио 22.127 киловат часова електричне енергије те оштетио предузеће „Електрокрајина“ за 4.151 КМ.

Трњанин и Мајсторац ухапшени су у акцији „Армагедон“ почетком маја када је полиција пронашла 151 стабљику марихуане просјечне висине од 50 до 90 центиметара, укупне бруто масе око 62 килограма. Како је тада саопштено из полиције вриједност заплијењене дроге процјењује се на око 250.000 КМ, а оперативни подаци указују да је дрога била намијењена за кријумчарење на подручје Европске уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана