Чаура нађена код Ђукановића одговара онима с мјеста убиства Крунића

Небојша Томашевић
Чаура нађена код Ђукановића одговара онима с мјеста убиства Крунића

БАЊАЛУКА - Пушчане чауре на мјесту убиства бањалучког бизнисмена Славише Крунића (48) и његовог пратиоца Жарка Павловића (38) у Гламочанима код Лакташа идентичне су оној нађеној у дворишту куће Бенедија Ђукановића (53), утврђено је вјештачењем које је урадио балистичар Саша Јојић.

Према вјештаку, све чауре потичу од хитаца испаљених из истих аутоматских пушака које су, како наводи оптужница, коришћене при извршењу злочина.

У овом случају оптужени су још Емилио Балдо (53) и некадашњи радник “Сектор секјуритија” Родољуб Гајић. Све их, осим за убиство, терете и за покушај убиства Крунићевог возача Горана Илића кога су ранили. У злочину је учествовао и Жељко Ковачевић који је убијен у размјени ватре.

Јојић је у бањалучком Окружном суду казао да је, осим чаура, вјештачио двије аутоматске пушке, као и пиштољ “глок 17” и остатке зрна. Појаснио је да су обје пушке биле наштимане на рафалну паљбу и прљаве од блата, али су биле исправне као и пиштољ.

- Вјештачењем чаура с мјеста убиства и оне пронађене у дворишту Ђукановића утврђено је да су испаљене из пушака калибра 7,62 милиметра које је тужилаштво доставило и које су везане за догађај од 22. априла прошле године. Утврдио сам да је 20 чаура испаљено из једне, а 17 из друге, као и она нађена у дворишту куће Ђукановића. Достављено је и 14 пиштољских чаура девет милиметара за које сам утврдио да су испаљене из “глока 17” - рекао је Јојић.

Утврдио је и да дијелови кошуљица пушчаних зрна извађених из тијела Крунића и Павловића, као и оних из ногу Илића одговарају мецима испаљеним из пушака које је вјештачио.

Вјештак специјалиста судске медицине Милан Срдић обдукцијом тијела Крунића и Павловића утврдио је да су задобили “апсолутно смртоносне повреде” и да им није било спаса. Оба су, како је рекао, погођена хицима из ватреног оружја.

- Крунић је након што је погођен хицима живио још око три до пет минута, а Павловић 15 минута. Крунић је погођен више пута у главу и хици су му разорили лобању и мозак. Павловић је имао смртоносне повреде у предјелу груди и врата. Оба су погођена с десне стране тијела - појаснио је Срдић.

Крунић и Павловић убијени су лани 22. априла у близини Крунићеве куће у Гламочанима код Лакташа. Тада је рањен Илић, а у размјени ватре убијен је један од нападача Жељко Ковачевић.

Ђукановића и Балду терете да су са Ковачевићем организовали и припремили злочин. Гајића, Крунићевог радника и члана личног обезбјеђења његове супруге и дјеце, терете за помагање у убиству јер је Ковачевићу одао информације о кретању свог газде и обезбјеђењу у замјену за опрост дуга.

Убиство су, стоји у оптужници, извршили Ђукановић и Ковачевић који су из аутоматских пушака испалили најмање 36 хитаца на Крунићев џип. Балдо је дојавио када је возило кренуло у засједу.

РУКАВИЦЕ

Убијени Жељко Ковачевић носио је рукавице на којима се не могу открити трагови барута, казао је судски вјештак Жељко Поповић.

- Рукавице су од материјала који на хемијске агенсе за утврђивање присуства барута реагује исто као и сам барут па је немогуће урадити вјештачење. Нисам могао да се одредим о удаљености са које је погођен Ковачевић јер су његова одјећа, доњи дио тренерке и доњи веш били натопљени течношћу налик на крв. На његовој јакни, предњем и задњем дијелу и десном рукаву, као и на патикама пронађени су трагови барутних честица - казао је Поповић.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана