Цариници оптужени за шверц неколико тона дувана и арома за наргилу: Буџет оштетили за 608 хиљада КМ

ГС
Цариници оптужени за шверц неколико тона дувана и арома за наргилу: Буџет оштетили за 608 хиљада КМ

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против четири особе запослене у Царинској испостави Шамац у којој је наведено да су кривичним дјелима повезаним са кријумчарењем акцизних производа у БиХ оштетиле буџет за 608 хиљада КМ.

Оптужене терете за организовање групе људи или удружења за растурање неоцарињене робе, кријумчарење, недозвољен промет акцизних производа, давање дара и других облика користи, примање дара и других облика користи те злоупотребу службеног положаја или овлапћења.

Тужилац Посебног одјељења Тужилаштва БиХ за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, подигао је оптужницу против царинских службеника ЦИ Шамац Милета Илића (36) настањеног у Бијелини, те Зорана Јовановића (48) настањеног у Шамцу.

Оптужница је подигнута и против Шпире Суботића (63) из Брезе и Ахмеда Беширевића (38) из Брчког, запосланих у Управи за индиректно опорезивање БиХ, као царински службеници ЦИ Шамац.

-Оптужени Илић и Јовановић се терете да су приступили организованој групи људи, међу којима су и страни држављани из више земаља, са предузећима са сједиштем у Београду, те постали дио организоване мреже препродавача и посредника за кријумчарење и продају акцизних дуванских производа (духан за водену лулу и ароме за наргиле), које спадају у акцизне производе – саопштило је Тужилаштво.

У Тужилаштву додају да су, иако свјесни да немају потребна одобрења нити акцизне маркице за производе, вршили кријумчарење великих количина дуванских прерађевина, у количинама од неколико тона, са подручја Србије у БиХ, гдје су их незаконито стављали у промет.

У оптужници се наводи да је оптужени Илић кривотворио документацију потребну за увоз, док је оптужени Јовановић, превозио робу, те ангажовао возаче и организовао царинске дјелатнике ЦИ Шамац, који су за примање дара или другог облика користи, вршили пропуштање возила без царинског прегледа, након чега су производи незаконито стављани у промет, без плаћених акциза и одговарајућих акцизних маркица, чиме је нанесена штета буџету БиХ у износу од 608.503, 40 КМ.

Наводе оптужбе Тужилаштво ће доказивати позивањем 22 свједока и стручног вјештака, као и прилагањем и извођењем више десетина материјалних доказа. Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана