Чампара: Важно утврдити с ким је комуницирао Капић док је планирао терористички напад

ГС
Чампара: Важно утврдити с ким је комуницирао Капић док је планирао терористички напад

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ затражило је притвор за Мирзу Капића, осумњиченог за тероризам, због опасности да би могао ометати истрагу, прикривати доказе, вршити утицај на свједоке и саучеснике и поново починити кривично дјело или га довршити, док се одбрана успротивила овом приједлогу.

На рочишту одржаном у Суду БиХ тужилац Дубравко Чампара је рекао да је Тужилаштво добило информације да постоји пријетња од терористичког напада о којем се разговарало у онлајн комуникацији и након тога је извршен претрес и одузети су предмети.

-Нама је битно с ким је Мирза Капић комуницирао, ко су ти људи - рекао је Чампара и појаснио да се ради о првој фази истраге, преноси Бирн.

Појашњавајући разлоге за притвор, Чампара је, између осталог, рекао да Тужилаштво претпоставља да постоји још једно непознато лице с којим је осумњичени сарађивао у вези с компонентама експлозивне направе.

Он је напоменуо и да је Капић повратник из Сирије, због чега је био процесуиран, као и због недозвољеног држања оружја, те да постоји страх да може доћи до катастрофалних посљедица.

Тужилаштво је обавијестило Суд, осумњиченог и његову одбрану да данас планира отворити одузете предмете, како би био убрзан сам процес.

Адвокат у замјени Санела Кожо се успротивила приједлогу Тужилаштва, затраживши од Суда да Капићу изрекне мјеру забране комуникације са одређеним особама, чему се успротивило Тужилаштво.

Капић је осумњичен да је контактирао с припадницима радикалних структура “Исламске државе” и планирао терористички напад на једну џамију у БиХ.

-Осумњичени је под истрагом и терети се да је протеклог мјесеца – путем електронских канала комуникације, мобилног телефона и компјутера, користећи апликације за комуникацију – остваривао контакт са особама које подржавају радикалне покрете и структуре помагача такозваног ИСИЛ-а, те је у препискама изразио жељу да изврши напад експлозивом на једну џамију у БиХ крајем мјесеца јула ове године -наводи се у ранијем саопштењу Тужилаштва.

Он је, према Тужилаштву, од наведених особа тражио смјернице за производњу експлозивне направе с детонатором путем мобилног телефона, изражавајући намјеру да нападне учењаке Исламске заједнице који објављују прогласе против муџахедина и пријављују присталице радикалних покрета и ИСИЛ-а агенцијама за провођење закона у БиХ.
Капић је раније осуђен на јединствену казну од годину и 10 мјесеци због ратовања у Сирији и недозвољеног држања оружја.

Суд ће одлуку о приједлозима Тужилаштва и одбране донијети у законом предвиђеном року.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана