Чамберу 30 година затвора за убиство младића

Небојша Томашевић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Далибор Чамбер (47) из Лакташа осуђен је у бањалучком Окружном суду на 30 година затвора због убиства Душка Савановића (24) 31. децембра прошле године.

Продужен му је притвор, а у казну урачунато вријеме проведено у притвору.

Изрицању пресуде присуствовали су само родитељи убијеног Савановића, Весна и њен супруг Миодраг. Није било опруженог, ни адвоката, ни тужиоца.

Пред судом су биле повећане мјере безбједности - присутан је био велики број судских полицајаца и припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Пред судом су били навијачи Фудбалског клуба Борац  - „Лешинари“. Убијени Савановић је био члан ове навијачке групе и „Лешинари” су на свакој утакмици слали поруке да очекују максималну казну за убицу.

Према пресуди, злочин је почињен  31. децембра прошле године око 22.30 часова испред бензинске пумпе „НИС Петрол“ у Трну. , Тада је рањен и Алекса Бабић који је био у друштву убијеног Савановића.

Пред пумпом је те вечери дошло до сукоба између Чамбера и Милана Ђуђевића који је признао кривицу и осуђен,  са једне стране те Бабића и  Савановића с друге стране.

Чамбера терете за тешко убиство и недозвољено посједовање пиштоља, а Ђурђевић је раније, на основу признања, осуђен на годину затвора за помоћ учиниоцу послије извршеног кривичног дјела.

Непосредно прије изношења пресуде, измијењена је и прецизирана оптужница па је тако наведено да је Чамбер пуцао у намјери да убије Савановића и Бабића.

Наводи се да су Чамбер и Ђурђевић „мерцедесом C“  дошли на пумпу,а по изласку из возила дошло је до свађе и сукоба са Савановићем и Бабићем који су на пумпу дошли „мерцедесом GLK 220“.

Током обрачуна, Чамбер је извадио пиштољ „ЦЗ“, за који нема оружани лист ни дозволу за ношење, те је  исплио хитац према „мерцедесу GLK“ који је погодио задњи лијеви точак.

- Савановић и Бабић су сјели у возило и покушали да напусте лице мјеста, али их је Чамбер зауставио. Бабић је изашао и Чамбер је у намјери да га убије према њему испалио хитац и погодио га у лијево стопало, нанијевши му устрелну рану - наводи се у оптужници.

Додаје се да је тада Бабић крену да се удаљава, а за њим је кренуо Чамбер којег је  Савановић  ударио песницом и оборио на асфалт.

- Чамбер је пао леђима и из тог положаја, у намјери да га убије, испалио хитац према Савановићу, који је био окренут леђима и удаљен између два до три метра од њега. Савановић је задобио прострелну рану карлице и трбуха, усљед чега долази до масивног унутрашњег искрварења. Превезен у Ургентни центар УКЦ-a Српске РС гдје је подлегао од посљедица рањавања - наводи се у оптужници и додаје да је Ђурђевић одвезао Чамбера с мјеста злочина како би му помогао да прикрије пиштољ и друге трагове.

Чамбер је осуђен и за недозвољено држање оружја или експлозивних материја.

Пресуду је изрекао судија Драган Улетиловић који је казао да је доказано да је Чамбер починио тешко убиство.

- Показао је упорност и испалио је два хица када је већ сукоб био престао. Након свађе и почетног сукоба, Чамбер је пришао „мерцедесу“ у коме су били Савановић и Бабић са упереним пиштољем. Отворио је врата возача гдје био Бабић те је дошло до сукоба - рекао је судија Улетиловић.

Додао је да је Чамбер затим кренуо за Бабићем који је почео да се удаљава те пуцао на њега и погодио га у стопало.

- Након тога у све се умијешао Савановић да прекине напад Чамбера. Чамбер је пао од његовог ударца. Након тога из тог положаја пуцао је на Савановића у намјери да га убије иако је он кренуо да се удаљава од њега. Чамбер је оба хица којим је погодио оштећене испалио након престанка сукоба и показао упорност тако да овдје нема елемената нужне одбране - рекао је Улетиловић.

Мајка

Савановићева мајка заплакала је када је када је изашла испред суда.

Навијачи „Борца“ су је дочекали загрљајима, сузама и скандирањем.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана