Буран наставак суђења професору Вељку Ђукићу, оптуженом за примање мита: Промијенила изјаву, па изазвала збрку

Небојша Томашевић
Буран наставак суђења професору Вељку Ђукићу, оптуженом за примање мита: Промијенила изјаву, па изазвала збрку

БАЊАЛУКА - Суђење бившем професору Универзитета “Апеирон” Вељку Ђукићу, који је оптужен за примање мита од студената да би им дао пролазне оцјене, у бањалучком Окружном суду претворило се у бурну расправу између одбране, тужилаштва и суда, када је некадашња студенткиња Едина Смајловић промијенила ранију изјаву и рекла да јој оптужени није тражио новац.

- Нисам више сигурна како је било, не бих да на некога упирем прстом. Причали смо и он није рекао да се мора дати новац,  већ научити. Било је прича да је узимао мито, али се не сјећам - казала је Смајловићева.

Тужилац Драгица Глушац је бурно реаговала и истакла да је она другачије причала у истрази, те да је и на Универзитету причала другачије код декана Факултета здравствених наука Љиљане Стојановић Бијелић. Смајловићева је истакла да се не сјећа шта је изјавила, те потврдила да је причала са деканом. На то је реаговао предсједник судског вијећа судија Драган Улетиловић, те свједоку рекао да се уозбиљи и упитао како је могуће да се ничег не сјећа. Затим је тужилац Глушац прочитала изјаву коју је Смајловићева дала у истрази и у којој је оптужила професора да је тражио мито.

Свједок је потврдила да је то њена изјава, али да није тачно да је тражен новац и да мисли да је можда схватила да је професор руком гестикулирао да треба дати новац. Судија Улетиловић је поново упитао зашто мијења изјаву и шта је сада тачно.

Смајловићева је одговорила да није сигурна како је било, те да је тачна изјава коју је казала на суду. Судија је упитао да је ли професор руком показивао да тражи новац и она му је одговорила да јесте, али је додала да није сигурна и да је можда погрешно схватила гестикулацију. Судија је казао: “Па је ли могуће да је ранија изјава тачнија?” На то је бурно реаговао Ђукићев адвокат Драган Толимир, који је истакао да  је то притисак на свједока јер га шест пута питају исто. Он је више пута приговарао на начин испитивања свједока, али су му приговори одбијани.

- Ово је сумрак права и незаконит начин рада. Свједок је јасно рекао да није тражен новац. Ово је застрашујуће убјеђивање да свједок прихвати изјаву коју захтијева тужилац - рекао је Толимир.

Тужилаштво је саслушањем поменутог свједока завршило  доказни поступак планиран оптужницом. Одбрана је најавила саслушање Ђукића и материјалне доказе.

Оптужница

Вељка Ђукића оптужница терети да је од 2016. до 2018. године од више студената тражио и узео новац и поклоне како би им дао пролазну оцјену на испиту. Наводи се да је од студента Стефана Тутњевића тражио и узео 200 КМ, а од студенткиња Ане Гушавац и Дајане Шкорић тражио је да му купе телефон како би их пустио на испиту. Додаје се да је од студенткиње Едине Смајловић тражио да му за два испита да по 400 КМ како би је пустио да положи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана