Брзина и алкохол најчешћи узроци несрећа

Небојша Томашевић
Брзина и алкохол најчешћи узроци несрећа

БАЊАЛУКА - Дивљање возача двоточкаша, као и њихова, али и непажња других учесника у саобраћају потпомогнута алкохолом у крви са доласком топлијег времена све чешће односе животе.

Према статистикама Министарства унутрашњих послова Републике Српске од јануара до краја априла у саобраћају су погинула двојица мотоциклиста и бициклиста. Када се томе дода да су крајем маја и почетком јуна погинула још двојица мотоциклиста, види се озбиљност овог проблема.

Информације полиције говоре да су главни узроци ових несрећа неприлагођена брзина, а код бициклиста и недржање одстојања и вожња на два точка са алкохолом у крви.

- У периоду од јануара до априла забиљежено је 38 несрећа у којима су учествовали мотоциклисти. Два возача су смртно страдала, девет је задобило тешке и 25 возача лаке тјелесне повреде. Такође два лица која су се превозила на мотоциклу су задобила тешке, а четири лаке повреде - рекли су у полицији.

Посљедња тешка несрећа на два точка десила се 1. јуна, када је погинуо мотоциклиста В. Б. у судару са “голфом” у Лончарима код Бијељине. Само седам дана касније у Гламочанима код Лакташа живот на мотоциклу изгубио је Кристијан Д. из Новог Града. Он се возећи “сузуки” сударио са “дачијом”, којом је управљала држављанка Њемачке на путу Бањалука - Лакташи.

Осим мотоциклиста, чији је ризик за погибију на путу, како тврде стручњаци, 15 пута већи по пређеном километру у односу на возаче аутомобила, све чешће су угрожени и бициклисти.

Према подацима полиције за четири мјесеца ове године забиљежене су 24 саобраћајне несреће у којима су учествовали бициклисти.

- У тим несрећама једно лице је смртно страдало, а 11 бициклиста је тешко повријеђено и 18 лица је задобило лаке тјелесне повреде. Најчешћи узрок настанка саобраћајних несрећа у којима су учествовали бициклисти је одстојање и управљање под дејством алкохола - рекли су у полицији.

Да је алкохол један од битних узрока несрећа говори и податак да је почетком године пијани бициклиста завршио у каналу Дашница у Бијељини. Само брзом интервенцијом надлежних њему је спасен живот, а све се десило у фебруару, када је возећи бицикл након пијанке мушкарац завршио у каналу и почео да се дави. Након што је упао у канал, грађани су то пријавили и на лице мјеста изашли су полиција, Хитна помоћ и ватрогасци и бициклиста је спасен.

Иако су ове статистике забрињавајуће, када се погледа прошла година може се рећи да акције полиције на спречавању несрећа донекле дају резултате. Тако статистике говоре да је током цијеле прошле године забиљежено 197 несрећа у којима су учествовали мотоциклисти и 144 са бициклистима.

- Током 2023. године у саобраћајним несрећама у којима су учествовали мотоцикли девет возача је погинуло, 74 је задобило тешке и 100 лаке тјелесне повреде. У несрећама у којима су учествовали бициклисти три лица су погинула, 40 је тешко, а 101 лице лакше повријеђено - рекли су у полицији.

Судар бициклиста

Према подацима полиције лани је било и судара бициклиста, у којима је један задобио тешке, а два лакше повреде. Како су рекли у МУП-у РС лани су евидентиране три саобраћајне несреће у којима су учествовала два бицикла. Истакли су да у прва четири мјесеца ове године таквих несрећа није било.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана