Број погинулих у саобраћајним несрећама у Српској за 10 година смањен за 40 одсто

Срна
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА- Република Српска је репресивним и превентивним мјерала успјела да за десет година број погинулих у саобраћајним несрећама смањи за 40 одсто, изјавио је данас у Бањалуци помоћник министра саобраћаја и веза Драган Станимировић.

На обиљежавању Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода, Станимировић је нагласио да годишње у свијету у саобраћајним незгодама погине више од 1,3 милиона људи, док око 50 милиона људи задобије трајни инвалидитет.

Станимировић је навео да је данашњи дан посвећен свим погинулим и повријеђеним у саобраћајним незгодама, као и њиховим породицама.

-У Републици Српској је у прошлој години 101 лице погинуло у саобраћајним несрећама, што је значајан помак у односу на референтну 2011. годину - рекао је Станимировић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је циљ свих мјера које се реализују у Републици Српској да број страдалих у саобраћајним незгодама буде сведен на минимум.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Новица Крунић навео је да се обиљежавање Свјетског сада сјећања на жртве саобраћајних незгода у Српској организује традиционално од 2005. године.

-Циљ је едукативни, васпитни и опомињући. Број погнилух из године у годину се смањује, што говори да мјере које предузимамо дају резултате. Очекујемо да ће ове године број страдалих бити мањи него прошле године - навео је Крунић.

Крунић је подсјетио да се у Републици Српској овај дан обиљежава у 12 локалних заједница, у којима представници надлежних институција, установа и организација, указују грађанима, посебно будућим возачима, шта значи безбједно учествовати у саобраћају.

Обиљежавање Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода организују Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја, Ауто-мото савез, Црвени крст и други.

У склопу обиљежавања у Бањалуци је симулирана саобраћајна несрећа и збрињавање повријеђених пацијената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана