Британски патолог о мистериозној смрти Мостарке Лане Биједић: Повреде указују да дјевојка није убијена

Небојша Томашевић
Британски патолог о мистериозној смрти Мостарке Лане Биједић: Повреде указују да дјевојка није убијена

МОСТАР - Истрага о трагичној и мистериозној смрти Лане Биједић (19) из Мостара, која траје већ 13 мјесеци, у посљедње вријеме окренута је могућности да дјевојка можда није убијена него да се ради о несрећном случају или самоубиству, сазнаје "Глас Српске".

Незванично сазнајемо да је британски патолог из Глазгова Џон Кларк указао да повреде Биједићеве можда нису настале приликом напада друге особе.

- Он је указао да су такве повреде карактеристичне за оне које настају при паду с велике висине, када тијело удари о подлогу. Ипак, потребно је спровести додатну истрагу и вјештачења како би се то потврдило и како бисмо сазнали како је дјевојка завршила у ријеци Студенчици код Љубушког, да ли је сама пала, скочила или ју је неко ту бацио - казао је извор близак истрази.

Патолог Кларк је форензички вјештак са Универзитета у Глазгову и њега је за истрагу овог случаја ангажовало Тужилаштво Западнохерцеговачког кантона.

- Тужилаштво је издало наредбу да вјештак Кларк сачини мишљење и стручни налаз о начину настанка повреда на тијелу страдале дјевојке, а на основу обдукцијског налаза. Он то још није завршио, тако да не можемо износити детаље - казао је тужилац Јосип Аничић.

Истакао је да вјештак свакако неће износити квалификацију кривичног дјела у овом случају. Аничић није могао да каже које истражне радње ће бити предузете након што вјештак Кларк достави свој налаз и мишљење, а потврдио је да се још чекају резултати вјештака психолога. Тај налаз, сазнајемо, биће сачињен, између осталог, и на основу Ланиних биљежака исписаних на енглеском језику у неколико нотеса.

Биједићеву је мртву пронашао рибар 6. октобра прошле године у ријеци Студенчици код Љубушког. Обдукција, коју је урадио Дражен Дамјањук, показала је да је дјевојка била "ударана, дављена, те бачена у ријеку".

Досадашња истрага је показала да је Биједићева кобног дана пјешачила шест километара од бензинске пумпе "Гаспром" у Чапљини до кружног тока код Звировића. Постоје индиције да се из Мостара до Чапљине довезла аутобусом, јер је утврђено да је купила карту за ту линију. Током истраге овог случаја саслушано је 150 свједока и спроведена бројна вјештачења, али ништа није допринијело разрјешењу овог мистериозног случаја.

 Телефон и аута

Истражиоци су у телефону убијене Лане Биједић из Мостара пронашли фотографију мјеста на којем је пронађено њено беживотно тијело 6. септембра у ријеци Студенчици код Љубушког. Телефон убијене дјевојке прегледали су ИТ стручњаци из Њемачке, који су успјели да га откључају. У оквиру истраге полиција је пронашла два аутомобила за која се сумња да су прошла поред Биједићеве на дан када је посљедњи пут виђена жива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана