Брчаку смањена казна за смрт троје људи у саобраћајки

Небојша Томашевић
Брчаку смањена казна за смрт троје људи у саобраћајки

БАЊАЛУКА - Синиша Стевановић из Брчког осуђен је правоснажно у Врховном суду Републике Српске на три године затвора за изазивање саобраћајне несреће у којој су погинули  Џевдета (51) и Фахрудин Бећировић (49), те Алмир Даламић (47) из Тешња.

Овом одлуком  раније изречена казна му је умањена за годину.

- Вијеће је жалбу тужилаштва одбило као неосновану, а дјелимично је уважена жалба одбране и преиначена је одлука о казни. Оптужени Синиша Стевановић је сада осуђен на три године затвора - рекла је Секретар Врховног суда Српске Јелена Деспотовић и додала да је у осталом дијелу пресуда остала иста.

Стевановић је првостепеном пресудом у фебруару 2022. године у Окружном суду у Добоју био осуђен на четири године затвора због поменуте стравичне саобраћајне несреће.

Осим казне затвора Стевановићу је изречена и мјера забране управаљања возилом "Б" категорије у трајању од три године, с тим да се вријеме проведено у затвору није урачунато у забрану. Ову мјеру је потврдио и Врховни суд Српске.

Према пресуди трагична несрећа догодила се 5. септембра 2020. године у 2.20 часова у Лончарима, у општини Доњи Жабар, када је Стевановић возећи "аудиБ8" прошао кроз црвено свјетло на семафору и дошло је до судара његовог возила са комбијем "Мерцедес Вито". 

У пресуди се наводи да Стевановић, на раскрсници магистралног пута Брчко - Лончари и Тузла - Орашје, није зауставио "ауди" на црвено свјетло на семафору.

- Возио је брзином од 84,8 км/х, на мјесту гдје је брзина ограничена до 60 км/х. Прошао је кроз црвено и предњим дијелом "Аудија" ударио у бочну страну комбија, којим је управљао Фахрудин Бећировић, који је такође прошао кроз црвено свјетло брзином од 63,85 км/х, иако је ограничена до 40 км/х"-наведено је  у пресуди.

Додаје  се да су од силине удара на мјесту су погинули путници у комбију Алмир Даламић и Џевдета Бећировић, док је њен супруг Фахрудин преминуо по пријему у брчанску болницу. 

Стевановић је проглашен кривим за кривично дјело угрожавање јавног саобраћаја, односно да се као учесник у саобраћајну није придржавао прописа, чиме је угрозио јавни саобраћај и довео у опасност живот људи, усљед чега је дошло до смрти три особе.

Првостепеном пресудом Стевановић је обавезан да плати трошкове кривичног поступка  од 5.260 КМ, а породице страдалих са имовинско-правним захтјевом упућене су на парницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана