Брачни пар оптужен да је преваром зарадио скоро милион КМ, новац трошили и на видео игрице

ГС
Брачни пар оптужен да је преваром зарадио скоро милион КМ, новац трошили и на видео игрице

ЗЕНИЦА - Кантонални суд у Зеници потврдио је оптужницу против Мустафе и Зехре Алајмовић, које зеничко Тужилаштво терети за кривична дјела превара и прање новца, као и продужено кривично дјело пореска утаја.

Према оптужнци, они су од  1. јануара 2015.  до 14. децембра 2021. године у Брези, заједнички и у договору, као физичка лица и супружници, с циљем да себи прибаве противправну имовинску корист, довели лажним приказивањем чињеница велики број физичких и правних лица у заблуду и држали их у заблуди.

-Велики број физичких и правних лица је уплатио одређена новчана средства на њихове девизне и трансакцијске рачуне, као и на њихове PayPal рачуне, након што су Алајмовићи путем друштвених мрежа и својих "Фејсбук" апликација на њихово име, те "Фејсбук" профила „Ко нема нека узме, халал је“ и осталих електронских медија позивали да  на новчане уплате на име хуманитарне помоћи и донација првенствено за лијечење Алајмовић Зехре, те стипендија, зеката, курбана и друго - наводи се у оптужници.

 Како их оптужница терети, умјесто на лијечење Зехре Алајмовић, новац су трошили у друге сврхе.

-У стварности прикупљана новчана средства трошили су у друге сврхе тако што су веће количине потрошили за приватне сврхе подизањем новца на банкоматима, картичним плаћањем у разним маркетима широке потрошње на подручју БиХ, затим специјализованим продавницама техничке робе, обуће, одјеће, бензинским пумпама, накнаде за онлајн видео игрице, поправак свог возила, као и друге утрошке, умјесто за лијечење Зехре Алајмовић за коју су првенствено тражили новчану помоћ", додаје се.

Како пише у оптужници, скривали су ове чињенице од људи од којих су тражили хуманитарну помоћ и од јавности и тиме их доводили и држали у заблуди. Наводи се то да су знали да је тај новац прибављен вршењем кривичног дјела преваре.

У оптужници пише да су преваром укупно придобили новчану корист  од 948 хиљада КМ.

-Од тог новца су на лијечење Зехре Алајмовић и то y Хрватској, утрошили  6.383,05 КМ, док су остатак новca присвојили за себе и утрошили за своју корист и на описани начин, чега су били свјесни што су и хтјели, па су тиме прибавили за себе противправну имовинску корист у укупном новчаном износу од 941.900,86 КМ - наводи се у оптужници.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана