Благајник и заступник оштетили Исламску заједницу за 150.000 КМ

Небојша Томашевић
Благајник и заступник оштетили Исламску заједницу за 150.000 КМ

НОВИ ГРАД - Бивши заступник Исламске заједнице у Новом Граду Ј.К.из Бихаћа и благајник и секретар Меџлиса ИЗ у Новом Граду Р.К. из ове општине осумњичени су да су злоупотребама оштетили Меџлис за више од 150.000 марака.

- Осумњичени Ј.К. се терети да је, као особа именована за заступање Исламске заједнице у Новом Граду , од априла 2015. године до фебруара 2019. године, са жиро рачуна за унутрашњи платни промет, који је отворио у банци у Бихаћу, сукцесивно подигао  114.890 КМ. Ријеч је о новчаној доплати за размјену земљишних парцела, а новац је требао бити уплаћен на посебан рачун Меџлиса Исламске заједнице Нови Град и потрошен за куповину некретнине. Тај износ осумњичени је евидентирао као приход у благајни Меџлиса, а потом је као лице овлашћено за располагање новчаним средствима, подигао из благајне  113.369 КМ, прибављајући на тај начин противправну имовинску корист за себе и за друга лица - саопштила је Полицијска управа Приједор.

Додали  су да осумњиченог Ј.К. такође терете да је без сертификата водио књиговодство Меџлиса, а сачињену књиговодствену документацију овјеравао код овлашћеног књиговође.

-  Осумњичени Р.К. се терети да је у периоду од марта 2015. до фебруара 2019. године, обављајући дужност благајника и секретара, прибављајући противправну имовинску корист за себе и друга лица, из благајне Меџлиса исплатио новац у укупном износу од 37.374 КМ, који је ненамјенски потрошен. На овај начин осумњичени су оштетили Меџлис Исламске заједнице у Новом Граду за укупан износ од 150.743 КМ- саопштила је ПУ Приједор.

У саопштењу се истиче да је Ј.К. пријављен Окружном тужилаштву Приједор за кривична дјела злоупотреба службеног положаја или овлаштења и кривично дјело повреда обавеза вођења трговачких и пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање, док  је Р.К. из Новог Града,  пријављен за злоупотребу положаја одговорног лица и кривично дјело проневјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана