Бившим инспекторима 13 година и пет мјесеци затвора због продаје дроге: Врховни суд РС осудио Радуловића и Стијака

Небојша Томашевић
Бившим инспекторима 13 година и пет мјесеци затвора због продаје дроге: Врховни суд РС осудио Радуловића и Стијака

БАЊАЛУКА - Бивши полицијски инспектори Срђан Радуловић (36) из Бањалуке и Огњен Стијак (36) из Костајнице правоснажно су осуђени у Врховном суду Републике Српске на укупно 13 година и пет мјесеци робије због организоване продаје наркотика и других кривичних дјела.

Радуловић је добио јединствену казну од осам година и пет мјесеци затвора, а осим за шверц дроге, осуђен је за злоупотребу службеног положаја или овлашћења те  фалсификовање или уништавање службене исправе и  изнуду исказа.

Стијак је осуђен на пет година робије и то због продаје дроге и злоупотребе службеног положаја или овлашћења.

Тако је сада Радуловићу казна смањена за мјесец, а Стијаку за три мјесеца затвора у односу на посљедњу пресуду Окружног суда у Бањалуци из јула 2021. године.

Обојици је у казну урачунато вријеме које су до сада  провели у притвору и на издржавању казне од укупно  четири и по године и један дан.

Тако је Стијаку сада по новој пресуди остало да одслужи још пола године, а  Радуловићу да издржи три године и 11 мјесеци затвора.

Вијеће Врховног  суда РС је пресуду изрекло након што  је одбило као неосновану жалбу Републичког тужилаштва, а дјелимично уважило жалбе оптужених и њихових бранилаца и Стијакове мајке.

Тако су оба оптужена сада ослобођени једног кривичног дјела фалсификовање или уништавање службене исправе које им је стављено на терет у оптужници и ранијим пресудама. Према одлуци Врховног суда РС, ослобођени су оптужбе да су 20. септембра  2011. године приликом претреса стана и других просторија које користи један осумњичени навели лажне податке о присуству свједока тој радњи. Ових оптужби су ослобођени јер је за то конкретно кривично дјело наступила апсолутна застара.

Остали дио посљедње изречене пресуда Окружног суда у Бањалуци је потврђен  па је тако  Радуловић означен као вођа криминалног удружења, а Стијак као припадник.

Правоснажном пресудом осуђени су да су били дио организоване групе која је препродавала дрогу од 2011. до октобра 2013. године. Наводи се да су дјеловали у саставу криминалног удружења на чијем челу је био Радуловић који је ангажовао нарко-дилера Горана Бошњака да за њих препродаје дрогу.  Наводи се да је Бошњак за инспекторе продао око осам килограма хероина и Радуловићу предао 100.000 КМ. 

Такође, како стоји у пресуди,  оптужени су за потребе злочиначког удружења узимали дио дроге заплијењене током полицијских акција.

У пресуди се још наводи да су оптужени ангажовали и друга лица да за њих продају наркотике те су тако Дамиру Чудићу и Владимиру Кесићу давали да за њих продају марихуану. 

Кесић и Чудић продали су око 6.7 килограма марихуане за 17.000 КМ. Они су дрогу продавали чак и код Основне школе „Бранко Ћопић“ у бањалучком насељз Борик.

Радуловић и Стијак осуђивани су до сада више пута, а прво су 2015. године добили укупно 16 година и пет мјесеци затвора.Тада је Радуловић добио 11 година робије, а Стијак пет година и пет мјесеци затвора.

Ту пресуду је потврдио Врховни суд РС у марту 2016. године, али је Уставни суд БиХ  у марту 2018. године прихватио апелацију оптужених па је пресуда укинута и случај враћен на ново одлучивање.

Након тога у поновљеном поступку 2019. године осуђени су на 14 година и три мјесеца затвора, али је ту пресуду на основу жалби одбране укинуо Врховни суд Републике Српске и вратио на ново суђење.

Након тога, новом пресудом у јулу прошле године осуђени су на 13 година и девет мјесеци затвора. Радуловић је осуђен на јединствену казну од осам година и шест мјесеци, а осим за шверц дроге и фалсификовање осуђен је за изнуду исказа. Стијак је тад добио  пет година и три мјесеца због продаје дроге и фалсификовања службене исправе.

На ту пресуду Врховном суду РС жалили су се и одбрана и тужилаштво и након разматрања тих жалби Врховни суд је и донио пресуду.

ЗАБРАНА

Пресудом је Срђану Радуловићу и Огњену Стијаку забрањено обављање послова службене дужности у трајању од пет година. Вријеме проведено у затвору неће се урачунати у ту мјеру, а  она ће се рачунати од дана правоснажности пресуде.

Та мјера је потврђена  најновијим пресудом Врховног суда Републике Српске и као неосноване су одбијене жалбе одбране да нису испуњени услови за изрицање поменуте забране. Врховни суд РС сматра да је основано изрећи поменуту мјеру јер су оптужени злоупотријебили послове полицијских службеника да почине кривично дјело.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана