Бивши високи функционер Парламента ФБиХ осуђена на 25 мјесеци затвора

Срна
Бивши високи функционер Парламента ФБиХ осуђена на 25 мјесеци затвора

ТУЗЛА - Кантонални суд Тузла осудио је бившег потпредсједника Представничког дома Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ Весну Шванцер /49/ из Зенице на 25 мјесеци затвора због кривичног дјела удруживање ради чињења кривичних дјела, злоупотребе положаја и овлаштења и превара, саопштено је данас из Кантоналног тужилаштва.

Шванцеровој је изречена и забрана обављања сваког позива, дјелатности или дужности у представничким и извршним органима власти, јавним установама или предузећима у БиХ на двије године, те јој се одузима имовинска корист прибављена кривичним дјелима у износу од око 11.500 КМ и утврђује обавеза да једном од оштећених врати око 5.000 КМ штете.

Кантонални суд Тузла је правоснажном пресудом преиначио првостепену пресуду тузланског Општинског суда којом јој је раније изречена јединствена затворска казна од двије године и шест мјесеци, те десетогодишња мјера забране обављања позива или дужности.

Оптужница Кантоналног тужилаштва теретила је Шванцерову да је формирала удружење у којем су били Азра Џафић и још нека њима позната лица како би, у поступку додјеле и исплате неповратне помоћи грађанима и непрофитним организацијама у ФБиХ из планираних средстава буџета Представничког дома Парламента ФБиХ, условљавали кориснике да им врате већи дио исплаћених средстава.

Тако су Шванцерова и други чланови удружења од марта 2016. до априла 2018. године у Сарајеву, Високом, Тузли и Корају, водећи се личним интересима, а не интересима службе и грађана ФБиХ и супротно Пословнику Парламента ФБиХ, контактирали грађане и непрофитне организације.

У оптужници је наведено да је Шванцерова, као организатор удружења, одобрила укупно девет исплата корисницима помоћи, међу којима пет грађанима и четири непрофитним организацијама, који су знатан дио исплаћених средстава и вратили оптуженима.

Шванцерова је оптужена и да је 2017. године у Високом обећавала једном лицу да ће његовом привредном друштву помоћи у наплати већег износа потраживања од дужника иако у том правцу није предузела ништа.

Држећи ово лице у заблуди да ће му помоћи, тражила је 2.500 евра позајмице, да би по примању новца избјегавала било какве контакте са њим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана