Бивши шеф у Фонду за заштиту животне средине оптужен да је тражио 120.000 КМ мита

Jасмина Салопек
Бивши шеф у Фонду за заштиту животне средине оптужен да је тражио 120.000 КМ мита

БАЊАЛУКА - Бивши шеф у Фонду за заштиту животне средине Републике Српске Небојша Лукић оптужен је да је тражио укупно 120.000, а узео 75.000 КМ мита од привредника из Бијељине за додјелу средстава за суфинансирање пројеката на јавном конкурсу, потврђено је "Гласу Српске".

Оптужницу против њега подигло је Републичко тужилаштво, а потврдио Окружни суд у Бањалуци. Осим њега оптужени су Радомир Милановић и Мирослав Милановић, власник и сувласник фирми "Еко Радекс" Бијељина и "Милановић транспорт" Бијељина. Лукића терете за примање мита и трговину утицајем, а Милановиће за давање мита и трговину утицајем.

Према оптужници, Лукић је поменуту двојицу Бијељинаца упознао са правом пријаве на Јавни конкрус за додјељивање средстава за суфинансирање програма и пројеката из области заштите животне средине, а након тога им тражио мито.

- Он је од њих заузврат тражио да након што њихове фирме прођу на конкурсу за додјелу новца за суфинансирање њему предају пола добијеног износа као и додатних 5.000 КМ. Они су пристали па је тако Лукић незаконито зарадио 75.000 КМ - наводи се између осталог  оптужници.

Осим тога Лукић, Радомир и  Мирослав Милановић оптужени су да су током јула прошле године тражили мито од треће особе која је власник фирме и корисник средстава Фонда.

- Они су  у више наврата захтијевали да им преда 45.000 КМ, од чега је Радомир Милановић примио око 10.000 КМ, након чега су га ухапсили припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Оптужницом је предложено да се Лукићу изрекне и мјера безбједности забране вршења позива, дјелатности или дужности.

Лукић је  био запослен у Фонду на мјесту руководиоца сектора за имплементацију пројеката, а радни однос је прекинуо споразумним раскидом 28. јуна прошле године због преласка на друго радно мјесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана