Бивши радник Дома "Рада Врањешевић" изјаснио се о оптужбама за обљубу: Портир тврди да није крив

Небојша Томашевић
Бивши радник Дома "Рада Врањешевић" изјаснио се о оптужбама за обљубу: Портир тврди да није крив

БАЊАЛУКА - Портир Дома за незбринуту дјецу "Рада Врањешевић" Александар Крагуљ из Бањалуке, који је оптужен за обљубу штићенице (13) ове установе, негирао је кривицу у бањалучком Окружном суду.

Он је пред судијом за претходно саслушање Срђаном Форцом рекао "Часни суде, не осјећам се кривим".

Његов предмет биће пребачен судском вијећу које ће заказати почетак суђења, које ће бити затворено за јавност због заштите жртве.

Оптужницу против Крагуља подигло је бањалучко Окружно тужилаштво, а након потврђивања продужен му је притвор. На терет су му стављена кривична дјела обљуба дјетета млађег од 15 година те искориштавање дјеце за порнографију. Детаљи оптужнице нису саопштени, а према незваничним информацијама, осумњичени је двије године сексуално злостављао штићеницу, која је у Дом смјештена као жртва сексуалног насиља. Њу је бака подводила старијем мушкарцу. Бака је осуђена на седам година затвора за подвођење дјетета и породично насиље, док је мушкарац осуђен на 12 година затвора за обљубу дјетета.

Крагуљ је ухапшен 28. јануара, након што га је надлежнима пријавио васпитач овог дома који је дошао до информација да је портир наводно имао односе са дјевојчицом. Жртва је васпитачу испричала шта јој се дешавало.

Крагуљ је од дјевојчице старији 28 година старији, а она је током саслушања изјавила да је више пута боравила у његовој кући и возила се у његовом аутомобилу. Сазнајемо да је током истраге у овом предмету саслушано више свједока, међу којима је и бивши директор поменутог дома Владимир Кајкут, који је након овог случаја поднио оставку. Кајкут је, како се сазнаје, рекао да је прва сазнања о односу између осумњиченог и дјевојчице добио када се у дому појавило писмо упућено дјевојчици, а за које су, по начину како је написано, посумњали да је написао осумњичени. Након тога, испричао је Кајкут, пронађена је преписка преко апликације "Инстаграм" између жртве и профила за које су постојале сумње да користи осумњичени, што је он негирао. Према његовим ријечима, након што је васпитач пријавио сумње да је осумњичени имао сексуалне односе са оштећеном, покренут је и дисциплински поступак против њега, а све је пријављено и полицији. Убрзо након овог, откривен је још један случај сексуалног злостављања штићеница дома од стране другог портира. Полицији је за то пријављен М. Ј. (60) којег је старија малољетница пријавила особљу за полно узнемиравање.

Помагала

Током истраге случаја код оптуженог Крагуља претресом куће и возила пронађени су бројни садржаји са дјечијом порнографијом и сексуална помагала. Пронађена је женска гардероба, литература о сексуалном одгоју дјеце, као и већи број исјечака из новина о педофилији и проституцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана