Бивши Пинк Пантери пред судом због седам тона кокаина

ГС
Foto: Kurir

Припремно рочиште пред почетак суђења оптуженим припадницима Балканског картела који је оптужен за шверц седам тона кокаина, данас је настављено у Специјалном суду у Београду, а Јавно тужилаштво за организовани криминал доставило је нове доказе.

Тужилаштво је доставило нове доказе, за које предлаже да буду изведени током суђења, па су адвокати одбране затражили додатно вријеме да се упознају с њима и изјасне. Наставак припремног рочишта заказан је за 2. и 3. септембар - каже извор Курира.

Подсјетимо, припремно рочиште затворено је за јавност и на њему је требало да тужилаштво и одбрана предложе доказе који ће бити извођени током судског поступка.

Јавно тужилаштво за организовани криминал, како је Курир писао, оптужницом је обухватило Мирослава Старчевића, Младена Лазаревића, Радисава Радовића, Љубишу Линдо, Милована Здравковића, Зорана Јакшића, Владана Солдо, Милоша Радосављевића, Глигорија Пељевића, Петра Милошевића, Мирка Павловића, Милоша Јовановића, Александра Илића, Драгана Ђорђевића, Милана Митића, Драгана Николића, Ивана Цветковића, Марка Радовановића, Николу Ђорђевића и Деница Михајловића, јер постоји "оправдана сумња да су извршили кривична дјела удруживање ради вршења кривичних дјела, неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога и недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја".

На оптужници се налази укупно 20 осумњичених од којих је 14 ухапшено, а њих шесторица се налазе у бјекству, за њима се интензивно трага, а суди им се у одсуству.

Оптужницом су обухваћене три велике запљене од укупно седам тона кокаина.

Највећа количина је заплијењена на Аруби у фебруару 2020. године, а припреме су започете у децембру 2019. године, када је пресретнут брод „Ареса“ и том приликом је пронађено и заплијењено 4,5 тоне кокаина. Сљедећа запљена у количини од 1.200 килограма кокаина услиједила је у јуну 2020. године у Белгији, док је у августу 2020. године у Ротердаму - Краљевина Холандија заплијењено преосталих 742 килограма кокаина - наводи се у саопштењу овог тужилаштва.
Као организатори ове криминалне групе означени су Мирослав Старчевић и Младен Лазаревић звани Младенче чије је име помињано и на суђењу клану Вељка Беливука и Марка Миљковића. Лазаревић је, подсјетимо, био припадник групе пљачкаша Пинк Пантер и кум Милана Љепоје, ког су према оптужници припадници Беливуковог клана убили у кући страве у Ритопеку.

Свједок сарадник и некадашњи припадник Беливуковог клана, Срђан Лалић, током суђења је испричао да су припадници криминалне групе припремали и убиство Лазаревића, јер су вјеровали да је имао везе са покушајем ликвидације вође кавачког клана Радоја Звицера у Украјини, али да су одустали када су сазнали да те информације нису биле тачне.

Оптужницом је обухваћен и један од најпознатијих нарко-босова Зоран Јакшић, који у Перуу служи казну од 25 година затвора због шверца 800 килограма кокаина.

Јакшић је јавности познат као "човјек са 1000 лица", пошто је полиција утврдила да је када је ухапшен у јулу 2016. имао чак 40 лажних идентитета.

О коме се ради утврђено је тек помоћу отисака прстију и биолошких трагова - подсјећа извор.
Оптужени Драган Ђорђевић, звани Гага, наводно је такође био ухапшен послије спектакуларне пљачке "Пинк Пантера" у Дубаију 2008. године за коју се вјерује да је организовао покојни Милан Љепоја.

Припадник овог картела је и Глигорије Пељевић (73) иначе хапшен и 2015. у Мадриду када је заплијењено 3,5 тоне кокаина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана