Бивши начелник Братунца оптужен за злоупотребу положаја

Срна
Бивши начелник Братунца оптужен за злоупотребу положаја

БИЈЕЉИНА - Основни суд у Сребреници потврдио је оптужницу против бившег начелника општине Братунац Срђана Ранкића због злоупотребе службеног положаја, саопштено је из Окружног јавног тужилаштва Бијељина.

Осим Ранкића, за исто кривично дјело оптужени су вршилац дужности Јавне установе за предшколско васпитање и образовање Иван Томић и Јакша Томић, док је власник фирме "Вин колор" Војислав Вуксић оптужен за фалсификовање исправе.
Према оптужници, коју је подигло Окружно јавно тужилаштво Бијељина, кривична дјела су почињена током адаптације Основне школе (ОШ) "Вук Караџић" и проширења капацитета вртића "Радост" у Братунцу, чиме је прибављена корист фирми "Вин колор" од 82.000 КМ.

Ранкића терете да је од почетка јула до 31. децембра 2021. године, свјестан својих надлежности и чињенице да као начелник општине нема овлашћене за уговарање обавеза у име Јавне установе за предшколско васпитање и образовање "Радост", усмено са Вуксићем договорио извођење радова на адаптацији дијела простора ОШ "Вук Караџић" и проширењу капацитета вртића "Радост" за износ од око 80.000 КМ.

У оптужници се наводи да је Ранкић то учинио иако је био свјестан да нема сагласност Школског одбора за уступање просторија, да нема средстава за ту намјену, те да није проведен поступак јавних набавки чиме је унапријед фаворизовао фирму "Вин колор", у намјери да власнику Вуксићу прибави имовинску корист.

Усмено договорени радови изведени су до краја августа 2021. године, а њихова вриједност је била 82.829 КМ, а 31. августа 2021. године донесена је одлука о проширењу вртића "Радост" и почетком септембра је објекат стављен у употребу.

-Свјестан чињенице да су радови изведени без било какве документације, оптужени је 21. октобра, у име општине Братунац, са директором школе накнадно потписао уговор о уступању просторија школе на привремено кориштење за потребе вртића „Радост“, да би тек 31. децембра 2021. године ребалансом буџета Скупштина општине Братунац одобрила износ од 82.000 КМ- наводи се у оптужници.

Исти дан, како се додаје, фирма "Вин колор" је фактурисала изведене радове Јавној установи "Радост" у износу од 81.829 КМ, а што је плаћено у фебруару 2020. године, док је 21. јануара 2022. године именована комисија за пријем радова.

Како би оправдао незаконито поступање начелника општине, другооптужени Иван Томић је као вршилац дужности директора Јавне установе "Радост" фиктивно именовао Јакшу Томића за наводни надзорни орган над извођењем радова, да би након тога прихватио фактуре фирме "Вин колор" и одобрио плаћање, иако су радови одавно били завршени.

Трећеоптужени Јакша Томић оптужен је да као одговорно лице, односно надзорни орган, пропустио да спроведе низ поступака.

-Иако је био свјестан чињенице да су грађевински радови, за које је именован као надзорни орган, већ изведени и завршени, а у намјери да оправда незаконито поступање Ранкића и Ивана Томића, те како би прибавио корист Вуксићу, Јакша Томић је потписао грађевински дневник у име инвеститора, лажно наводећи да је извођач радова 25. новембра 2021. године уведен у посао, те да је до 24. децембра 2021. године извео све уговорене радове - наводи се у оптужници.

Четвртооптужени Војислав Вуксић се терети да је као власник фирме "Вин колор", без било какве законске процедуре, договорио и извео радове након чега је направио лажну исправу, односно грађевински дневник, који је потписао и овјерио те доставио Општинској управи као доказ изведених радова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана