Бивши министар унутрашњих послова РС ослобођен кривице

Н.Т.
Бивши министар унутрашњих послова РС ослобођен кривице

БАЊАЛУКА - Бивши министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић у Основном суду у Бањалуци ослобођен је оптужби да је несавјесним радом оштетио МУП РС за 260.000 КМ, потврдио је "Гласу Српске" његов адвокат Живко Бојић.

Кривице је ослобођен и другооптужени, директор фирме "Оптел" Алеш Мајкић који се теретио за кривично дјело издавања чека и средстава безготовинског плаћања без покрића.

Оптужница у овом случају  је подигнута у јулу 2017. године и суђење је први пут почело у јануару 2019. године. 

Према оптужници Јовичић  је  поред тога што је знао да фирма "Оптел" послује са губитком, са њеним директором  Мајкићем  закључио  уговор о набавци опреме за УКТ систем радио веза. 

Након што опрема није испоручена, Мајкић је 2. септембра 2014. године као директор "Оптела" закључио споразум о вансудском поравнању са МУП-ом, кога је заступао Јовичић, а ради поврата уплаћеног аванса од 260.445 КМ плус затезна камата у износу од 42.149 КМ.

- У намјери да себи прибави противправну имовинску корист Мајкић је издао четири бјанко потписане и овјерене мјенице иако је знао да за издате мјенице нема покриће-наводи се у оптужници. 

Према спорном уговору фирма "Оптел" МУП-У РС је требала да испоручи 40 фиксних и 120 ручних радио станица, одређени софтвер, репетиторе, батерије и пуњаче.  

Фирма "Оптел" је посљедњих пет година, прије спорног догађаја, константо пословала са губитком. 

Радислав Јовичић био је министар унутрашњих послова РС од марта 2013. до децембра 2014. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана