Бивши министар МУП-а ТК Сулејман Бркић правоснажно осуђен на 10 мјесеци затвора

ГС
Бивши министар МУП-а ТК Сулејман Бркић правоснажно осуђен на 10 мјесеци затвора

ТУЗЛА - Кантонални суд Тузла донио је правоснажну пресуду за бившег министра МУП-а ТК Сулејмана Бркића и осудио га на десет мјесеци због примања награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Он је осуђен због тога што је свјесно искориштавао  положај министра, од августа 2019. до фебруара 2020. године, те  више пута  незаконито  посредовао  и  утицао на  тадашњег директора, а касније и в.д директора Управе полиције ТК,  да изврше службене радње које не би смјели извршити, а које се односе на интерно прераспоређивање већег броја вишерангираних полицијских службеника у МУП-у ТК.

Према пресуди, знао је да у складу са законима о унутрашњим пословима и о полицијским службеницима ТК Управа полиције има оперативну самосталност и да искључиво директор Управе полиције одлучује о томе.

Такве захтјеве су, како је образложено, и тадашњи директор и в.д директор одбили, будући да су излазили ван овлаштења министра и супротни су прописима о интерном распоређивању службеника  у полицијском органу.

Правоснажном пресудом Бркић је ослобођен оптужбе за злоупотребу положаја и овлаштења, те Кантонални суд Тузла, за разлику од првостепене пресуде,  није изрекао осуђеном ни безбједносну мјеру забране вршења дужности министра на нивоу ФБиХ, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана