Бивши директор КПЗ-а Сарајево и командир затворске страже оптужени за назаконито унапређење стражара

Јасмина Салопек
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Бивши директор Казнено-поправног завода (КПЗ) у Сарајеву Амер Софрић и бивши командир затворске страже Едиб Термиз оптужени су за злоупотребу положаја или овлаштења.

У оптужници стоји да Софтића и Термиз терете да су од марта 2016. до маја 2017. године као саивршиоци у својству службених особа вршили незаконито чиновање затворске полиције.

- Едиб Термиз је вршећи дужност командира затворске страже по овлашћењу директора Амера Софтића, подносио приједлоге за унапређење затворских стражара, након чега је оптужени Софтић, знајући да предложени кандидати не испуњавају услове, донио и потписао шест рјешења о њиховом унапређењу у виши чин - наводи се у оптужници.

У оптужници још стоји да су њих двојица на тај начин незаконито додијелили више чинове и шесторици затворских стражара омогућили корист.

Софтиће терети и за унапређење Термиза такође супротно уредби о ознаци и значки, униформи, службеним звањима и ознакама затворске полиције – страже.

Поступајући тужилац је у оптужници предложио суду забрану вршења позива, активности или функције оптуженима у трајању од двије године рачунајући од дана правоснажности пресуде.

За главни претрес предложено је саслушање 26 свједока и извођење више од 50 материјалних доказа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана