Бившем кик боксеру година затвора због отмице

Небојша Томашевић
Foto: Принтскрин

БАЊАЛУКА – Бивши кик боксер Љубан Видовић, који је оптужен да је с братом Миљаном отео Ненада Јаковљевића како би од њега изнудио новац због ранијег дуга од 2.000 евра, признао је кривицу и пристао да буде осуђен на годину затвора.

Он је са Републичким тужилаштвом закључио споразум о признању кривице у којем је предвиђена поменута казна. Споразум је прихватило вијеће бањалучког Окружног суда којим је предсједавао судија Драган Улетиловић.

Републички тужилац Раденко Јанковић  је истакао да је осим затворске казне споразумом предвиђено да се поништи уговор о позајмици од 16.000 КМ који је, како је прецизирано у оптужници под притиском Видовића, закључио Јаковљевић с Фикретом М. како би им вратио наводни дуг који је износио двије хиљаде евра. 

Истакао је да је споразумом убрзан кривични поступак, а оптужени ће платити и трошкове.

Љубанов адвокат Милош Стевановић истакао је да се његов клијент каје због свега те да се сам предао и показао спремност на сарадњу.

"Казна је адекватна почињеном кривичном дјелу с обзиром на протек времена и право стање ствари" рекао је Стевановић.

Видовић је поновио да се каје због свега и да више никада неће чинити кривична дјела.

Према оптужници Љубан Видовић је заједно са братом Миљаном отео Ненада Јаковљевића 14. маја 2018. године те су га присилили да да сачини уговор о позајмици  од 8.000 евра са Фикретом М. због наводног дуга од 2.000 евра.  

Према оптужници тог дана браћу Видовиће је у Бијељину довезао Драган Церовац и он је  ослобођен кривице за помагање  у отмици.

У оптужници стоји да су се браћа Видовић с Јаковљевићем сусрели у кафе бару „Буренце" гдје су му пријетили те га принудили да са Фикретом М. сачини уговор о позјамици која је умјесто браће  потписала уговор.

Кобног дана браћа су Јаковљевића водила и до ћевабџинице "Голд" одакле је Јаковљевић покушао да побјегне, али га је Миљан стигао код теретане "Фалкон" у коју га је угурао и претукао. 

Церовац је тада из "Голда" довезао Љубана до теретане, а затим обојицу браће и жртву одвезао у Амајлије и током вожње Миљан је пријетио Јаковљевићу да ће му пуцати у кољено. 

У Амајлијама су браћа  претукла Јаковљевића, након чега их је Церовац вратио у Бијељину те браћи Видовић рекао да мора да иде. Након тога су он и Миљан отишли у Србију. 

Љубан је заједно с извјесним Микијем Јаковљевићу узео и други пасош од Јаковљевића те су га одвели у његов стан у Бијељини и оставили. 

Церовцу се судило за учешће у отмици у бањалучком Окружном суду, а пресуду је два пута укидао Врховни суд Републике Српске прије него је ослобођен оптужби. 

Церовац је прво био осуђен на 18 мјесеци затвора, а затим за учешће у отмици. Након укидања те пресуде дјело је преквалификовано за помагање у отмици и он је добио пола године затвора.

Та пресуда је такође укинута по жалби одбране и он је затим у трећем суђењу ослобођен оптужби.

НЕДОСТУПАН

Љубан Видовић је дуже времена био недоступан истражним органима Српске и за њим је била расписана потјерница. 

Како сазнајемо крајем септембра се предао полицији Српске и провео је у притвору неколико дана. 

У казну ће му бити урачунато вријеме које је провео у притвору.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана