Бившем директору УИО БиХ пет и по година затвора

Небојша Томашевић
Бившем директору УИО БиХ пет и по година затвора

САРАЈЕВО - Бивши директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Кемал Чаушевић осуђен је правоснажно на пет и по година затвора само за примања дара и других облика користи, док за кривично дјело прање новца још увијек није донесена одлука.

Чаушевићу је ову пресуду изрекло Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ.

Како је саопштено из овог суда, жалба Чаушевића и његових бранилаца, те жалбе бранилаца оптуженог Анеса Садиковића односу на дио осуђујуће првостепене пресуде  су одбијене као неосноване, док је жалба Тужилаштва БиХ дјелимично уважена у односу на оптуженог Кемала Чаушевића.

Појаснили су да је он сада осуђен само за примање дара и других облика користи.

- Процес за кривично дјело прање новца те за одузимање имовинске користи и трошкове кривичног поступка није завршен и биће настављен. Жалба оптуженог Чаушевића и његовог  браниоца на осуђујући дио пресуде везано за то је уважена те је пресуда у том дијелу укинута и случај и одређен је претрес пред вијећем Апелационог одјељења  - рекли су у Суду БиХ.

Чаушевић је првостепеном пресудом од 27. маја прошле године за примање дара осуђен на четири године, а за прање новца  шест година па је добио јединствену казну од девет година затвора. Казна за примање мита сада је повећана на пет и по година.

Првостепеном пресудом Анес Садиковић осуђен је на двије године затвора због давања дара и других облика користи и та казна му је сада потврђена.

Према оптужници, Чаушевић је фаворизовао Садиковићеве и компаније Сединета Карића, познатог као „краљ текстила“, који је прије пет година, након споразумног признања кривице осуђен на годину затвора због давања дара и других облика користи.

Захваљујући Чаушевићевом фаворизовању, тим компанијама су наводно наплаћиване ниже цијене по фактурама у односу на оне стварне, њихова роба није детаљно прегледавана и исти дан је пролазила кроз царину, што није био случај са робом других фирми. Наводи се да је Карић Чаушевићу за фаворизовање током увоза текстила од 2007. до 2011. године дао 425.000 КМ. Чаушевића за прање новца терете јер је новцем који потиче из кривичног дјела, а што је он знао, куповао некретнин. Тако је у периоду од 2004. до краја 2012. године на некретнине потрошио најмање 1.2 милиона марака. Осим тога терете га да је незконито  прибавио 200.000 КМ корити једном предузећу на име штампања пореских маркица.Тврди се да је Чаушевић тиме стекао вишемилионску корист, те да је оштетио буџт за неколико милиона КМ.

Чаушевић је ухапшен у јуну 2014. заједно са још 53 особе у акцији „Пандора“. Међу ухапшенима су били и упосленици УИО, као и царинских терминала. Садиковић се предао дан послије.

Имовинска корист

Ранијом првостепеном пресудом од Кемала Чаушевића одузета је нелегално стечена корист у износу од 575.239 КМ које су прибављене извршењем кривичног дјела.

Међутим, Апелационо вијеће је у односу на ту одлуку усвојило жалбу оптуженог Чаушевића и његових бранилаца те је тај дио пресуде укинут и одређено је ново суђење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана