Бијељинско тужилаштво упозорава: Због става суда оптужени педофил излази на слободу

Н.Т.
Бијељинско тужилаштво упозорава: Због става суда оптужени педофил излази на слободу

БИЈЕЉИНА - Боксерски тренер из Бијељине, Миленко Томић, којем се суди због обљубе четрнаестогодишњакиње коју је тренирао, ускоро би се по сили закона могао наћи на слободи јер Окружни суд у Бијељини ни скоро након двије године од почетка суђења није окончало процес, упозорило је Окружно јавно тужилаштво у Бијељини.

Како наводе по њиховом приједлогу оптуженом је 3. фебруара 2022. године суд одредио притвор који притвор може трајати до изрицања пресуде, а најдуже двије године рачунајући од дана потврђивања оптужнице, то јесте од дана 1. фебруара 2022. године. Истакли су да је оптужница подигнута 31. јануара 2022. године након три мјесеца истраге те је потврђена 3. фебруара те године.

- Главни претрес у овом предмету започео је 5. априла 2022. године до сада одржано је 28 главних претреса. Поступајући тужилац у овом предмету се противио извођењу појединих доказа одбране позивајући се на одредбу члана 254. став 2. Закона о кривичном поступку Републике Српске, која прописује да је "дужност судије односно предсједника вијећа да се брине за свестрано претресање предмета и отклањању свега што одуговлачи поступак, а не доприноси разјашњењу ствари- наведено је у саопштењу тужилаштва.

Додали су да и поред чињенице што се  поступајући тужилац противио извођењу непотребних доказа одбране и на сваком главном претресу истицао је приговор  са образложењем да би њиховим извођењем водило одуговлачењу поступка, али то предсједник вијећа није о уважио.

Како тврде, на овај начин, додају, судско вијеће поступило је у супротности са чланом 13. Закона о кривичном поступку Републике Српске, односно право на суђење без одгађања.

- Суд је дужан да поступак спроведе без одуговлачења и онемогући сваку злоупотребу права која припадају лицима која учествују у поступку. Такође, чланом 190. Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку је прописано да је кривични поступак за дјела из члана 184. наведеног закона хитан, а односи се на кривична дјела којим су оштећена дјеца, а што је у конкретном предмету случај- наведено је у саопштењу  Тужилаштво.

Навели су да је тужилаштво нарочито указало  непотребним извођење доказа по приједлогу одбране оптуженог Томића, а који се односи на вјештачење "сексуалног маштања и фантазија оптуженог".

- То је супротно Закону о кривичном поступку Републике Српске, јер је извођење доказа сувишно, те не доприноси разјашњењу ствари, а Тужилаштво је већ извело све доказе који се односе на утврђивање кривичне одговорности оптуженог. Овакво поступање оставља простора за сумње, а нарочито што је суд омогућио одлагање наставка главног претреса и због здравствених разлога оптуженог, што по оцјени поступајућег тужиоца нису били разлози за одлагање-наводе из Тужилаштва.

Сматрају да из свега наведеног произилази да је овакво поступање судећег вијећа у супротности са Законом о кривичном поступку РС, Законом о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку, као и одредбама Конвенције о правима дјетета и одредбама Конвенције Савјета Европе о заштити дјеце од сексуалног искориштавања и сексуалне злоупотребе.

- Како са данашњим даном главни претрес није окончан него је прекинут због захтјева браниоца за изузеће два члана вијећа, сматрамо за потребним да овим упознамо јавност јер уколико не буде главни претрес окончан и обзиром Закон о кривичном поступку РС, који прописује да ако за вријеме од двије године не буде изречена првостепена пресуда, притвор ће се укинути и оптужени пустити на слободу, по сили закона, а што би значило да ће се оптужени Томић пустити на слободу 1. фебруара 2024.-кажу из Тужилаштва.

Пуштањем на слободу оптуженог Томића по сили закона, како додају, поступајућем тужиоцу би било онемогућено да предложи продужење притвора након изречене пресуде, а што ће по ставу Тужилаштва, узнемирити дјевојчицу и утицати на њен даљи психички развој, као и њене родитеље који су све вријеме присуствовали главном претресу и у коначници јавност, која је путем медија упозната о овом предмету.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана