БиХ још није затражила изручење осуђеног педофила

ГС
БиХ још није затражила изручење осуђеног педофила

Иако је прошло више од мјесец дана како је из Основног суда у Бањалуци побјегао осуђени педофил Ивица Мишковић (65) из Какња, а затим успио ући у Хрватску, БиХ још од сусједне земље није затражила његово изручење.

На тај начин, домаће правосуђе, које је ионако на мети бројних критика, још једном је показало своју тромост, а јавност је с разлогом огорчена, јер је ријеч о човјеку који је и на овај начин изазвао страх и напетост, али и показао да је вјешт да надмудри бројне институције.

"Увидом у информациони систем Министарства правде Босне и Херцеговине утврђено је да овај предмет не пролази нашу евиденцију, односно до данас није запримљен, па вам у том контексту и не можемо дати било какву информацију", речено је за "Независне новине" из Министарства правде БиХ.

Извори поменутог листа појашњавају да то у пракси значи да се Основни суд у Бањалуци још није обратио Министарству правде БиХ како би ово министарство од хрватских власти тражило да изручи Мишковића.

"Пракса је таква. Суд треба да се обрати Министарству правде БиХ, а онда Министарство правде треба да се обрати органима у Хрватској", појаснио је саговорник листа.

Са друге стране, из Основног суда у Бањалуци стигао је кратак одговор.

"Основни суд Бањалука предузима све одговарајуће радње у складу с фазом поступка према надлежним органима за изручење осуђеног И.М.", речено је из Основног суда у Бањалуци.

Према ријечима Бранкице Спасенић, новинарке из Бањалуке, која је низ пута извјештавала о случају "Мишковић", све што се десило, односно што се није десило у посљедњих мјесец дана, обесхрабрује да ће бјегунац бити изручен БиХ и овдје дочекати правоснажну пресуду.

"Евидентна је незаинтересованост надлежних институција за овај случај, неажурност у захтјевима за изручење до спровођења истраге и утврђивања одговорности за евентуалне пропусте, јер чињеница је да Мишковић слободно шета и отворено говори о томе гдје и како је незаконито напустио БиХ, као да је прешао сеоски плот, а не државну границу", рекла је Спасенићева.

Мишковић је, подсјетимо, побјегао 7. новембра из Основног суда у Бањалуци, након што је због четири обљубе над дјевојчицом осуђен на укупно четири године робије.

Из Граничне полиције БиХ још одбијају да одговоре на наша питања, тако да засад није познато да ли се снашао и у Хрватску прешао преко неког граничног прелаза или је пронашао илегалну руту те препливао Уну или Саву, или га је, можда, неко превезао чамцем.

Мишковић је, подсјетимо, у само двије године успио два пута преварити комплетан домаћи систем. Први пут је то било када је побјегао схвативши да ће због оног што је урадио бити ухапшен у фебруару 2021. године.

Након другог бјекства, испоставиће се, "скрасио се" у Хрватској, односно у Загребу, али га тамошња полиција није ухапсила, јер за то нема основа, с обзиром на то да он има њихово држављанство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана