Бањалучка полиција током викенда „уловила” 329 пијаних возача

Небојша Томашевић
Бањалучка полиција током викенда „уловила” 329 пијаних возача

БАЊАЛУКА - Бањалучка полиција током протеклог викенда из саобраћаја је искључила 329 пијаних возача, а код једног је утврђено чак око 3,35 промила алкохола у организму.

Из Полицијске управе Бањалука саопштено је да су протеклог викенда реализовали  републичку акцију појачане контроле учесника у саобраћају с циљем повећана безбједности.

- Због утврђене недозвољене концентрације алкохола у организму санкционисали 329 возача, колико их је и искључено из саобраћаја. Од укупног броја санкционисаних, 38 возача је приведено и задржано у службеним просторијама до истрежњења због концентрације алкохола у организму преко 1,5 г/кг, као и пет возача који су одбили да се подвргну испитивању на присуство алкохола у организму. Такође, код једног возача утврђена је концентрација алкохола у организму 3,35 г/кг-наводи се у полицијском саопштењу.

Због алкохола приједорска полиција је у дане викенда из саобраћаја искључила 99 учесника у саобраћају, а 18 возача и два пјешака су задржана до отријежњења.

- Током трајања акције у периоду од 24. до 26. фебруара укупно је санкционисано 99 учесника у саобраћају, од чега 77  у оквиру акције. Због утврђеног присуства алкохола у организму санкционисано је 75 возача, један возач је одбио да се подвргне испитивању на присуство алкохола, а један возач због утврђеног присуства опојних дрога у организму. Због управљања возилом под дејством алкохола у количини преко 1,5 г/кг лишењем слободе задржано је 16 возача, један возач који је одбио да се подвргне испитивању на присуство алкохола и један возач због утврђеног присуства опојних дрога у организму - саопштено је из ПУ Приједор.

Истиче се да су због учествовања у саобраћају под дејством алкохола приведена и задржана два пјешака.

Према саопштењу ПУ Требиње на подручју овог града током републичке акције од 24 до 26. фебруара евидентирано је 35 пијаних возача.

- Три возача су лишена слободе због утврђене количине алкохола у крви преко 1,50 г/кг. У 2022. години, на путној мрежи коју покрива ПУ Требиње, евидентирано је 360 саобраћајних незгода, а у 58 случајева је узрок  било управљање возилом под дејством алкохола-саопштено је из ПУ Требиње.

Из полиције апелују све учеснике у саобраћају да поштују законске одредбе, а посебно на возаче моторних возила да не управљају возилом под дејством алкохола. Истичу да је алкохол доводи до смањења психофизичке способности за управљање возилом и један је од највећих учесника незгода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана