Бањалучком адвокату пола године затвора, прекрстио се након пресуде

Небојша Томашевић
Вукајловић са адвокатима
Foto: Н. Томашевић | Вукајловић са адвокатима

БАЊАЛУКА – Бањалучки адвокат Стојан Вукајловић осуђен је у Окружном суду у Бањалуци на пола године затвора и 5.000 КМ новчане казне јер је са, већ осуђеним судијом Основног суда Небојшом Пејовићем, незаконито договорио да у извршном поступку на лицитацији у пола цијене купи некретнине вриједне 566.800 КМ.

Вукајловић је осуђен за кривично дјело повреда закона од стране судије или јавног тужиоца у помагању, а након што је судија рекао да је крив, он се прекрстио у судници. Био је видно нервозан и стално је одмахивао главом.

Одбрана је најавила жалбу, а бранилац оптуженог Вукајловића  Владо Адамовић је истакао да је било тешко очекивати другачију одлуку у првостепеном поступку.

- Ради се о компромисној пресуди у нади да ће другостепени суд рашчистити овај предмет. Оно што стоји у позадини оваквих предмета значи дубоку корипцију, а сви су осјетљиви на то - казао је Адамовић.

Истакао је да је нелогично да је једна од радњи која се ставља на терет клијенту да је давао судији савјете.

- Ради се о искусном судији коме такви савјети не требају. Основни проблем што је Пејовић потписао споразум о признању кривице  у којем  стоји да је нешто договарао са  Вукајловићем, а при томе нема у одлуци шта је то конкретно договарао. Споразум је изнуђен - рекао је Адамовић

Додао је да је Вукајловић колатерална штета у односу на судију и ко зна кога.

Вукајловића терете да је са Пејовићем договорио да буде изабран као најповољнији понуђач у извршном поступку над непокретностима у власништву Милоша Шмитрана познатог као "неодољиви љубавник".

Радило се о шест некретнина  процјењене укупне тржишне вриједности од 566.800 КМ. Ријеч је о четири стана, викендици као и пословном простору са двориштем у мјесту Ивањска које је Вукајловић  купио за 283.400 КМ. Шмитран је  бивши начелник за борачко-инвалидску заштиту у Градској управи Бањалука, а извршни поступак је покренут на захтјев Града Бањалуке у циљу намирења одштете од Шмитрана.

Према оптужници. Вукајловић је са судијом договорио да се пријави као једини понуђач и уплати законом прописано обезбјеђење за сваку некретнину. Судија Пејовић је на одржаном јавном надметању супротно закону понудио на продају све предметне некретнине заједно без могућности појединачне продаје некретнина те тако онемогућено да остали понуђачи  учествују у јавном надметању, а који су исказали интересовање за куповину појединачних некретина и при том платили прописани износ обезјеђења. Пејовић је у договору са Вукајловићем  донио рјешење и закључак којим се поменуте некретнине продају поменутом адвокату за 283.400 КМ што је дупло мањи износ од процјењене вриједности.

У оптужници  између осталог, наводи да су Пејовић и Вукајловић договарали и детаље о изради нацрта рјешења о досуди некретнина па је тако адвокат судији давао савјете и упуства како рјешење треба да изгледа.  Наводи се да се адвокат Вукајловић након што је судија донио рјешење да може да купи некретнине састао са Шмитраном и тражио од њега да се не жали на рјешење о досуди. Заузврат  је обећао да ће му омогућити да користи једну од некретнина које су биле предмет продаје у извршном поступку и након правоснажности рјешења о досуди.

Судија Небојша Пејовић је због поменутих малверзација осуђен на годину затвора за кривично дјело трговина утицајем и повреда закона. Осим затворске  изречена му је и новчана казна од 40.000 КМ као и петогодишња забрана вршења позива, дјелатности или дужности, односно обављање судијског  посла. Пресуди је претходио споразумом о признању кривице који је Пејовић закључио са Републичким тужилаштвом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана