Бањалучки суд: Симић се мора свака три дана јављати полицији

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Марко Симић (30) из Бањалуке, син Драгана Симића, савјетника директора Полиције РС, који је ухапшен у акцији "Нишан 3", те осумњичен да је у пртљажњику аутомобила држао око 5,5 кг марихуане, пуштен је на слободу, али су му изречене мјере забране, па се тако свака три дана мора јављати полицији, потврђено је из Основног суда у Бањалуци.

Подсјетимо, према објављеним сазнањима, Марко Симић је током саслушања у тужилаштву имао изабраног браниоца, а у међувремену је од њега одустао, те је затражио да га заступа бранилац по службеној дужности.

Суд му је као браниоца по службеној дужности поставио адвоката из Бањалуке Бранислава Цвијановића, који се није појавио на рочишту за притвор, јер су адвокати по службеној дужности у штрајку, тако да је Симићу ово добро дошло - да се нађе на слободи, јер се рочишта без адвоката не могу одржавати.

Из Основног суда у Бањалуци су рекли да је судија за претходни поступак овог суда, поступајући по приједлогу за одређивање притвора Окружног тужилаштва у Бањалуци, заказао рочиште за изјашњење осумњиченог о приједлогу за одређивање притвора, пишу Независне.

"На рочиште није приступио бранилац постављен по службеној дужности, који је обавијестио суд да не може прихватити обавезу пружања одбране браниоца постављеног по службеној дужности због Одлуке о организовању протеста са обуставом рада адвоката донесене од стране Скупштине Адвокатске коморе Републике Српске на сједници одржаној дана 24. априла 2024. године", рекли су из Основног суда у Бањалуци.

Како додају, Законом је прописана обавезна одбрана осумњиченом приликом изјашњења о приједлогу за одређивање притвора, тако да Суд није имао процесне претпоставке да о томе одлучује.

Након те констатације Суда, додаје се у саопштењу, поступајући тужилац је предложио да се изрекну мјере забране.

"Суд је разматрајући приједлог за изрицање мјера забране, нашао да је приједлог основан, те изрекао мјере забране напуштања боравишта и то града Бањалуке уз привремено одузимање путних исправа (пасоша) и забрану издавања нових путних исправа, те забране кориштења путних исправа и личне карте за прелазак државне границе, те се успоставља обавеза за осумњиченог М.С. да се свака три дана јавља Полицијској станици Бањалука - Центар", речено је из Основног суда у Бањалуци.

Изречене мјере забране се, како су додали, примјењују од дана доношења овог рјешења, те могу трајати док за то постоји потреба, а најдуже до правноснажности пресуде, односно до упућивања на издржавање казне, у случају изрицања казне затвора.

"Осумњичени је упозорен да се против њега може одредити притвор, ако прекрши обавезе из изречених мјера. Изречене мјере забране извршиће овлашћени полицијски орган Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Полицијска управа Бањалука, и Главни центар за обраду података (ЦИПС), од којих суд може затражити извјештај о извршењу мјера и наложити провјеру извршења мјера", навели су из Основног суда у Бањалуци.

Како додају, уколико осумњичени не буде испуњавао обавезе забрана, орган који извршава мјере забране ће о томе обавијестити суд, а суд му може изрећи додатне мјере забране или одредити притвор.

 Зашто су новинарима затворили врата?

Из Основног суда у Бањалуци су данас покушали да објасне зашто новинарима није дозвољено да присуствују овом рочишту.

"Скрећемо пажњу да у овој фази кривичног поступка тужилачком истрагом руководи искључиво тужилац, па је он једини овлаштен да одлучи које се информације могу предочити јавности, а да то неће нашкодити истрази. Због тога судија за претходни поступак неће давати информације о радњама које је предузео у току истраге по захтјеву тужиоца", навели су из Основног суда у Бањалуци.

Како додају, према одредби члана 256. став 3. Закона о кривичном поступку Републике Српске, у судници је забрањено филмско и телевизијско снимање, али да то предсједник суда може изузетно дозволити на главном претресу.

Ако је, како кажу, снимање дозвољено судија односно предсједник вијећа може на главном претресу, из оправданих разлога, одлучити да се поједини дијелови главног претреса не снимају.

Повезана вијест

Син савјетника директора Полиције Српске на слободи

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана