Бањалучанин Срђан Поповић-Гринго у аустријском затвору чека пресуду за убиство Горана Ђуричковића у Будви

Д. М.
Бањалучанин Срђан Поповић-Гринго у аустријском затвору чека пресуду за убиство Горана Ђуричковића у Будви

ПОДГОРИЦА - Виши суд у Подгорици сутра ће објавити пресуду Бањалучанину Срђану Поповићу, званом Гринго (28) за убиство Горана Ђуричковића у Будви, а одбрана тврди да су права оптуженог вишеструко угрожена и да нема доказа да је он починио то кривично дјело.

Поповићев адвокат из Подгорице Зоран Челебић кратко је поновио оно што је изнио у завршној ријечи, а то је да тужилаштво није подастрло доказе да је његов клијент починио убиство за које му се суди.

- Прије првостепене пресуде немам шта да вам кажем, осим да очекујемо да наш клијент буде ослобођен - рекао је кратко Челебић.

Много рјечитји је Поповићев адвокат из Бањалуке Драган Ступар који каже да је просто несхватљиво да је Виши суд у Подгорици одбацио све доказе одбране. Ступар тврди да Поповић није убица и да постоје докази који то потврђују, истичући да је шокантно што је суд одбио извођење тих доказа.

- Суд је одбио исказе петоро свједока који су потврдили да је Поповић у вријеме убиства био у Бањалуци, а не у Будви. Суд није прихватио ни доказе граничне службе Црне Горе о времену преласка границе од стране нашег клијента. Посебно шокантно је што је крунски свједок државног тужилаштва на чијем исказу је практично базирана оптужница на суду рекао да скутер којим је, према оптужници, убица побјегао са лица мјеста, није продао Поповићу као што је тврдило тужилаштво - каже Ступар.

Поред свега тога, наставља он, несхватљиво је да је суд одбио захтјев одбране да изузме снимке надзорних камера са угоститељских објеката у близини мјеста са кога је наводно извршено убиство.

- Од те пушкарнице у Старом граду са које је пуцано, како тврди тужилаштво, убица је морао да пређе неколико стотина метара до скутера којим је наводно побјегао. Једноставно је несхватљиво да нема ниједног свједока који би потврдио да је видио човјека са пушком или са дугачком футролом како одлази са те пушкарнице до скутера. Није јасно није уважен наш захтјев да се прегледају снимци надзорних камера које би потврдиле да наш клијент није убица - каже Ступар.

Према његовим ријечима, једино што суд има је Поповићев ДНК на чаурама и на наводном лицу мјеста са кога је пуцано, али то једноставно нису докази на основу којих се може било ко осудити.

- Као прво, сама природа ДНК-а на чаурама је упитна, јер судски вјештаци сматрају да се усред температуре приликом испаљења метка губи ДНК. Међутим, споран је и сам начин изузимања ДНК, јер није изузет у складу са правилима балистичке струке, а посебно спорни су записници са увиђаја, фото-документација и балистички налази у којима се три пута наводе различити бројеви чаура. У складу са свим тим,  тешко да суд може донијети и образложити осуђујућу пресуду - оцјењује Ступар.

Горан Ђуричковић који се доводио у везу са криминалним клановима који тргују наркотицима у Црној Гори убијен је 27. октобра 2015. године испред свог кафића “Old fishermans pub” у Будви.

Управа полиције Црне Горе је 2017. године као извршиоца означила Поповића, а оптужницa против њега потврђена је у априлу 2019. године.

Поповић се од 2017. године налази у затвору у Аустрији, гдје издржава осмогодишњу затворску казну на коју је осуђен због трговине кокаином.

Оно што је посебно интересантно у цијелом случају је да породица убијеног Ђуричковића није тражила ни кривично гоњење, ни одштету од оптуженог Поповића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана