Бањалучанин пријављен да се лажно представљао као полицајац и фалсификовао легитимацију Владе

Јасмина Салопек
Foto: Уступљена фотографија

БАЊАЛУКА – Полиција је Окружном јавном тужилаштву Бањалука поднијела извјештај против Аљоше Борковића из Бањалуке због сумње да се лажно представљао као полицајац и имао лажне легитимације Владе Републике Српске и МУП-а Србије, потврђено је „Гласу Српске“.

Извјештај је поднијела Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске  у наставку акције „Купа“.

Борковић има богат криминални досије, а ухапшен је у априлу ове године у оквиру акције „Купа” због сумње да је хаковао рачунаре правног лица из Хрватске те присвајао пословне тајне.

У МУП-у Српске су данас рекли, наводећи иницијале осумњиченог, да је Борковић пријављен због кривичног дјела „фалсификовање исправе“.

– Истрагом је утврђено да је осумњичени у претходном временском периоду, у намјери да је користи као праву, прибавио лажну службену легитимацију Владе Републике Српске, те службену легитимацију Синдиката полиције и полицијских старјешина Републике Србије са службеном значком, а коју је употријебио као праву 21. јануара 2021. године када се радницима Градске управе Бањалука представио као полицијски службеник запослен у Министарству унутрашњих послова Републике Србије – појаснили су у МУП-у Српске.

Они су рекли да су те легитимације пронађене приликом претреса локације коју А.Б. користи и од истог привремено одузете.

У протеклом периоду против Борковића је поднесено више извјештаја за разна кривична дјела.

Хапшен је између осталог и када је, заједно са Дарком Малинићем из Словеније, ухапшен од стране америчког ФБИ-а, због сумње да су чланови хакерске групе која преко интернета краде новац са банковних рачуна широм свијета.

Према подацима из истраге од 2. јуна 2011. године, истражитељима није била позната тачна сума новца, али се спекулисало да се ради о стотинама хиљада марака.

Упозорење

Због овог, али и сличних случајева, Министарство унутрашњих послова Републике Српске упозорава грађане на појаву лажних службених легитимација које подсјећају на оригиналне легитимације различитих владиних институција и позива да у случају било какве сумње у вјеродостојност наведених исправа, случај пријаве најближој полицијској станици.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана