Бањалучанин осуђен на три године затвора: Узгајао марихуану у дворишту породичне куће

Небојша Томашевић
Бањалучанин осуђен на три године затвора: Узгајао марихуану у дворишту породичне куће

БАЊАЛУКА - Небојша Стојаковић (45) из Бањалуке осуђен је у Окружном суду на три године затвора јер је у дворишту породичне куће у насељу Шибови засадио и узгајао плантажу марихуане.

Пресуди је претходио споразум о признању кривице који је он закључио са Окружним тужилаштвом у Бањалуци. 

Према том споразуму Стојаковић је осуђен за кривично дјело неовлаштена производња и промет опојних дрога, а изречена му је ублажена казна у односу на ону која је предвиђена законом.

Он је дрогу посадио и узгајао заједно са Зораном Јањетовићем који је у међувремену преминуо па је против њега поступак раздвојен.

Образлажући споразум  тужилац Сања Гузина истакла је да је приликом одлучивања о висини казне имала у виду да оптужени Стојаковић није осуђиван.

"Осим тога он је одмах у истрази признао кривично дјело и показао је искрено кајање за оно што је урадио. Сматрали смо да ће се казном од три године постићи сврха кажњавања и да је она адекватна почињеном дјелу" рекла је тужилац Гузина.

Оптужени Стојаковић је истакао да се каје за оно што је урадио те обећао да више никада неће чинити кривична дјела. Поменути споразум о признању кривице прихватило је вијеће бањалучког Окружног суда којим је предсједавао судија Благоја Драгосављевић. 

Током поступка по наредби суда обављено је психијатријско вјештачење оптуженог. Како је, на рочишту за разматрање споразума, појаснио судија Драгосављевић утврђено је да је Стојаковић у вријеме почињења кривичног дјела био урачунљив те да је способан да прати суђење.

Према пресуди, Стојаковић је заједно са Јањетовићем, који је код њега био подстанар, у дворишту породичне куће у насељу Шибови у близини Етно села посадио индијску конопљу. 

Њих двојица су биљке редовно залијевали у намјери да произведу марихуану. 

Како се наводи Стојаковић је од особе из Аустрије набавио 25 сјеменки индијске конопље које су засадили у његовом дворишту.

Поменути засад полиција је открила 19. септембра 2021. године када је пронађена 21 стабљика индијске конопље које су биле високе од 175 до 240 центиметара.

НЕИМАШТИНА

Небојша Стојаковић је, како сазнајемо,  током истраге полицији испричао да је плантажу марихуане посадио због лошег материјалног статуса како би се извукао из тешке ситуације. 

Навео је да је сјеменке за индијску конопљу наручио преко интернета, а да му је у свему помагао Зоран Јањетовић који је код њега био подстанар. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана