Бањалучанин осуђен јер је сестру погодио каменом због ружа

Небојша Томашевић
Бањалучанин осуђен јер је сестру погодио каменом због ружа

БАЊАЛУКА - Мушкарац Д. М. из Бањалуке осуђен је у Основном суду на 1.000 КМ новчане казне, јер је због цвјетова руже напао и каменом ударио сестру М. М.

Породична свађа и инцидент десили су се 19. јуна 2018. године у дворишту  родитељске куће. Тог дана, како се наводи у пресуди,  М. М. је затекла оптуженог како шиша руже које је она посадила. Додаје се да је  Д. М.,  након што га је сестра упитала зашто то ради, одмах насрнуо на њу. Прво је почео да псује, а потом је и физички напао.

- Говорио је да може да ради шта хоће. Затим је бацио камен и погодио сестру, у предјелу груди, нанијевши јој лаку тјелесну повреду - стоји између осталог у пресуди.

Још се истиче се да је суд, цијенећи све доказе, закључио да је оптужени нанио повреде сестри и да је у вријеме извршења кривичног дјела био урачунљив.

- Вијеће није прихватило приговор одбране да је у питању "занемарљиво опасно дјело", односно већ да се ради о кривичном дјелу које је учињено са "директним умишљајем".  Приликом одмјеравања казне у обзир је узето да оптужени до сада није осуђиван, а отежавајућих околности није било. Суд сматра да ће изречена санкција остварити сврху кажњавања, односно утицати на оптуженог да не чини кривична дјела и остварити утицај на његово преваспитање. Такође, сматрамо да ће пресуда остварити утицај на друге да не чине кривична дјела - наводи се између осталог у одлуци.

Како је наведено у пресуди Д. М. осуђен је за кривично дјело насиље у породици или породичној заједници.  Казну је дужан да плати у року од 30 дана од дана правоснажности пресуде.

- Уколико оптужени не плати изречену новчану казну у остављеном року, суд ће наредити њено принудно извршење. Уколико новчана казна не буде наплаћена путем принудног извршења у року од године, суд ће донијети одлуку о замјени новчане казне казном затвора, тако што ће за сваких 50 КМ казне бити одређен дан затвора - стоји у пресуди која је објављена и на интернет страници суда.

Према тој одлуци уколико осуђени не плати новчану казну чека га 20 дана затвора. Након изрицања пресуде оштећена М. М. упућена је да надокнаду штете тражи у парничном поступку, док је оптужени обавезан да плати трошкове судског поступка у износу од 400 КМ.

Током судског поступка један од свједока је изјавио да је оптужени на сестру бацио два камена, али да је првим промашио.

Потврђена пресуда

Како стоји у пресуди оптужени Д. М.  је по занимању конобар, а до сада није  осуђиван. Наводи се да се он у јануару 2021. године изјаснио да није крив након чега је спроведен судски поступак послије којег је и осуђен. Пресуда је потврђена и на њу странке немају право жалбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана