Бањалучани оптужени за разбојништво и крађе: Претукао дјевојку па с другом отишао у пљачку

Небојша Томашевић
Бањалучани оптужени за разбојништво и крађе: Претукао дјевојку па с другом отишао у пљачку

БАЊАЛУКА - Прије него што је кренуо у пљачкашки поход, Желимир Петковић (25) из Бањалуке претукао је дјевојку В. Т. јер није жељела да буде с њим у вези, а након тога је са Александром Балабаном (26) отишао до куће Драге Р. у Чесми. Везали су га лисицама, претукли и отели му 844 КМ.

Наведено је ово у оптужници коју је подигло бањалучко Окружно тужилаштво, а потврдио Окружни суд. Терете их за разбојништво и двије крађе које су починили 24. септембра. Према оптужници, Петковић је тог дана око три часа напао В. Т. у стану који користи К. В. из Бањалуке. Наводи се да је дјевојци прво пријетио да ће је убити те јој рекао да "не смије да хода по Буџаку и Мејдану". Након тога ударио је више пута песницом у лице, јер није жељела да с њим ступи у емотивну везу, те је бацио на под. Дјевојку су од насилника спасли мајка и К. В. који су упали код њих у собу.

Само три часа послије тога, Петковић и Балабан су око шест часова кренули у пљачкашке походе у бањалучком насељу Чесма. Како се наводи у оптужници, прво су у улици Здравка Дејановића око шест часова провалили у кућу у изградњи власништво Р. С. Тамо нису ништа нашли, па су отишли до куће Р. Д. у којој су се задржали око 40 минута и  украли нож. Пет минута послије тога упали су у сусједну кућу код Драге Р. којег су затекли у дневном боравку. Како се наводи у оптужници, повикали су му: "Полиција Републике Српске", а потом га бацили на кауч, преврнули на стомак и лисицама му везали руке на леђима. Након тога су га бацили на под и тражили да им каже гдје држи новац и злато. Када им је рекао да нема, почели су га тући. Бацали су на њега ћебад и постељину те га ударали рукама и ногама. 

- Жртва им је рекла да је новац у плакару. Побацали се све из њега и нашли 350 евра и 160 КМ које су узели. Потом су испреметали кућу. Пронашли су и узели пиштољ тзв. плашљивац "РОХМ РГ800". Узели су и кључеве од гараже и куће те закључали жртву - стоји у оптужници.

Несрећног старца у закључаној кући пронашао је комшија Раденко К. који га је чуо како запомаже. Позвао је полицију која је брзо реаговала.

Разбојници су побјегли у Слатинску улицу, гдје их је у близини "Бањалучке пиваре" полиција и ухапсила. Код њих је нађено 850 КМ и накит за који се сумња да је украден, те капе "фантомке".

Обојица су познати по сукобу са законом, најчешће по тучама. Балабан је привођен 2015. због сумње да је био дио четворочлане групе фалсификатора новца, а 2019. због крађе лосиона из "Конзума". Петковић је 2016. учествовао у тучи у којој су нападнута и повријеђена два полицајца.

Осматрали кућу

Мјештани Чесме вјерују да је кућа њиховог комшије "типована" јер су се данима прије разбојништва туда врзмале непознате особе.

- Долазили су данима сумњиви младићи. Било их је више и пушили су у аутомобилу, а то је већ постало сумњиво па смо све пријавили полицији. Када су полицајци дошли, аутомобила више није било - рекао је један мјештанин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана