Балкански картел кријумчари кокаин међу воловима

ГС
Балкански картел кријумчари кокаин међу воловима

АМСТЕРДАМ – Брод који је превозио живе волове стигао је у сриједу из Европе у луку на сјеверу Бразила, гдје је чекао укрцај за повратак у Европу. Дан касније, у акцији изведеној 13. септембра, Федерална полиција Бразила заплијенила је 39 килограма кокаина.

Након што је Балкански нарко-картел у више наврата покушавао да прошверцује дрогу путем пакета банана и другог јужног воћа, овог пута су покушали да прокријумчаре дрогу на пловилу које је превозило живу стоку, сазнају Вијести.

Према истим информацијама, њихови регрути из Јужне Америке сакрили су мању количину кокаина на броду у луци Вила до Конде, у бразилској држави Пара, која се налази на обалама Амазона.

Акција и сарадња

Акција је спроведена у сарадњи са бразилском морнарицом и Федералном управом прихода. За сада није било хапшења, али је отворена полицијска истрага ради утврђивања поријекла и одредишта дроге, као и идентификације одговорних лица. Такође се истражује да ли је заплијењена количина била дио већег товара који су кријумчари планирали да сакрију на броду.

Балкански картел и превоз стоке

Кријумчари дроге с подручја Балкана користе бродове за превоз стоке у посљедње двије године, објашњава саговорник Вијести из стране безбједносне службе. У јануару 2023. године, Национална полиција и цариници су на једном таквом броду заплијенили више од четири тоне кокаина у луци Лас Палмас на Гран Канарији. У јулу прошле године, у Шпанији је извршена још једна велика запљена дроге на броду за превоз стоке.

Кључне луке као што је Вила до Конде, због своје близине ушћу Амазона и границама са Гвајаном и Суринамом, играју важну улогу у утовару великих пошиљки кокаина за Европу, истиче саговорник.

Пресретања кријумчара

Балкански нарко-картел посљедњих мјесеци претрпио је тешке ударце у Јужној Америци. Средином јула је, након четворогодишње истраге, ухапшено око 50 чланова криминалне мреже која је била задужена за транспорт кокаина из Латинске Америке у Европу.

Акције су спроведене у сарадњи с Europol-ом, америчком агенцијом DEA, Националном криминалистичком агенцијом Уједињеног Краљевства и Поморским центром за анализу и операције у вези с дрогама (MAOC-N).

Запљена полупотопне подморнице

Краљевска морнарица истакла је да је током акције крајем августа први пут заплијенила полупотопну подморницу, која је коришћена за кријумчарење. Током те операције ухапшено је 11 осумњичених, а додатне особе и пакети дроге заплијењени су у наставку акције на отвореном мору, преноси Курир/Вијести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана