Бајић ослобођен оптужби за покушај изнуде 215.000 евра

Небојша Томашевић
Foto: ГС

БАЊАЛУКА – Никола Бајић (38) из Бањалуке ослобођен је оптужби да је покушао да изнуди 215.000 евра од Сенада Зејнића из Прњавора на име наводног дуга његовог сина Елвиса.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Драган Улетиловић.

Судија је истакао да на поуздан начин није утврђено да је оптужени починио дјело за које га терети Тужилаштво.

- Осим пријетећих порука нема доказа који указују да је починио кривично дјело. Није утврђено ни ко је власник аустријског броја са кога су слате поруке. Не зна се да ли је то или није број у власништву оптуженог. У том случају суд се водио принципом "ин дубио про рео" и оптуженог ослободио кривице. Осим тога спорни телефон није ни достављен нашем тужилаштву, а комуникација је била само порукама - рекао је судија Улетиловић.

Додао је да је оптужени ослобођен плаћања трошкова кривичног поступка који падају на терет буџета.

Оштећени је упућен да у парничном поступку тражи надокнаду штете. 

Бајићев адвокат Зоран Јошић казао је да је одбрана од почетка указивала да је дио доказа прибављен незаконито.

- Остали дио доказа је у сумњи и њима се не доказују оптужбе против мог брањеника - рекао је Јошић.
 
Бајића је оптужница теретила да је од 2. до 11. јула 2020. године покушао да изнуди новац од Сенада Зејнића на име наводног дуга његовог сина Елвиса од 3.200 евра. Наводи се да му се преставио као Амир и да је тражио да му врати 20.000, а затим и 100.000 евра. 

Потом је, према оптужници, путем телефона звао Зејнића те запријетио да ће од њега наплатити новац који је крваво зарадио те затражио да врати новац који је посудио на камату његовом сину Елвису и то 215.000 евра. 

Након тога је оштећеном упутио озбиљне пријетње „да ће му уколико не врати дуг угасити лозу и фамилију да не зна са ким има посла и да ће на њега бацити динамит, да ће га у праху покупити и да ће оштећени завршити у пластичним кесама".

Вјештак тужилаштва Огњен Мирковић на телефону оптуженог Николе Бајића (38) из Бањалуке, кога терете да је покушао да изнуди 215.000 евра од Сенада Зејнића, нашао је 300.000 порука, али није могао да каже да ли међу њима има пријетећих или других порука упућених оштећеном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана