Авганистанци кријумчарили мигранте из БиХ у камионима, злостављали малољетника

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Гранична полиција БиХ јутрос је ухапсила два Авганистанца, осумњичена за кривично дјело кријумчарење људи и међународна трговина људима, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Осумњичене терете да су дужи временски период, ради остваривања незаконите имовинске користи, за уговорене новчане накнаде, нелегално пребацивали мигранате са територије БиХ на подручје Хрватске и ЕУ.

Они су у близини граничног прелаза налазили камионе на паркиралишту који су чекали да пређу границу, те у товарене просторе теретних моторних возила, без знања возача, скривали мигранте и на тај начин незаконито преко границе превели већи број миграната.

Осумњичени се терете и да су ради сексуалног искориштавања вршили експлоатацију малољетног страног држављанина, на начин да су жртву, уз употребу силе и пријетње, физички, психички и сексуално искориштавали у више наврата.

Након што испита осумњичене, поступајући тужилац ће донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора и наставку истражних активности у предмету.

Тужилаштво БиХ, заједно са надлежним полицијским и сигурносним агенцијама, навели су да предузимају интензивне активности у борби против свих облика трговине људима и искориштавања беспомоћног и тешког положаја жртава, у сврху сексуалне, радне или друге експлоатације, ради кажњавања починилаца и пружања помоћи и заштите жртвама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана