Aутомафијашу двије и по године затвора

Небојша Томашевић
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Давор Нинковић осуђен је у Суду БиХ на двије и по године затвора због учешћа у организованој крађи скупоцјених возила.

Пресуда је изречена након што је оптужени споразумно признао кривицу, а осуђен је за организовани криминал, тешку крађу, прање новца и кријумчарење.

Нинковић је обухваћен предметом "Волан", заједно са Данилом Цицовићем и другима у коме је оптужено више од 25 аутомафијаша.

Он је био у бјекству  и ухапшен је 13. јануара ове године и у изречену казну му је урачунато вријеме које је провео у притвору од тада. Осим казне, пресудом је од Нинковића одузета противправно стечена имовинска корист  од 6.000 КМ.

Како је саопштено из Суда БиХ Нинковић  је између осталог оглашен кривим да је добровољно постао и био дио групе за организовани  криминал која је од 2011. године до краја 2017. године, на подручју БиХ крала аутомобиле и препродавала. Како се наводи група је крала скупоцјена или возила чија је потражња на тржишту повећана, а затим су поједина растављали у дијелове и тако их продавали.

На неким возилима су мијењане или уништаване идентификационе ознаке и тако продавана. Аутомобили су кријумчарени у Србију, Хрватску и Црну Гору. Оптужене у овом случају терете да су од власника украдених аутомобила изнуђивали новац за њихов откуп

Суд је након изрицања пресуде  оптуженом  Нинковићу продужио притвор.

До сада је више оптужених у предмету "Волан" признало кривицу и осуђено, а против дијела оптужених судски поступак је у току пред Судом БиХ.

Акција „Волан“ је спроведена  2018. године, а након истраге Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против више од 25 особа. Терете их да су као група украли више од 200 скупоцјених возила, чија је укупна вриједност неколико милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана