Ауто-мафијаш нема право на надокнаду штете

Небојша Томашевић
Ауто-мафијаш нема право на надокнаду штете

САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ одбио је апелацију познатог ауто-мафијаша Срећка Трифковића из Пала којом се жалио на пресуду Суда БиХ од 27. фебруара 2018. године, у којој му је оспорено раније досуђено право на одштету од 29.200 КМ због неоснованог хапшења и притварања.

Трифковићу, који је познат по кривичним дјелима и крађама возила због чега је и оптужен у предмету “Волан”, Суд БиХ је 29. децембра 2017. године досудио право на надокнаду штете због хапшења и притварања током 2014. у акцији полиције Републике Српске. Он је тада био ухапшен због сумње да је починио организовани криминал и шверц дроге. Суд БиХ му је 19. септембра 2014. одредио притвор који је трајао до августа 2015. године. Након што је ослобођен оптужби за ова кривична дјела, он је поднио тужбу за надокнаду штете по којој је Суд БиХ и донио пресуду у децембру 2017. којом му је досудио одштету од 29.200 КМ због неоснованог хапшења и притварања, претрпљеног страха и душевне патње.

На ту пресуду уложена је жалба коју је другостепено вијеће Суда БиХ усвојило па је ранија пресуда преиначена, тако да Трифковић нема право на надокнаду штете. Та пресуда донесена је 27. фебруара 2018. године. Трифковић је 2. новембра 2018. године на ту пресуду Уставном суду БиХ упутио апелацију јер је сматрао да му је повријеђено право на слободу и безбједност.

Након разматрања апелације Уставни суд је недавно утврдио да Трифковићу није повријеђено право на правично суђење нити право на имовину. У одлуци Уставног суда БиХ се наводи да је другостепено вијеће Суда БиХ правилно закључило да је Трифковић недопустивим понашањем проузроковао хапшење и притварање. У другостепеној пресуди стоји да је он 2014. године покушао да побјегне, у чему су га спријечили припадници МУП-а РС који су га морали везати. Такође, Уставни суд сматра да је другостепено вијеће Суда БиХ правилно закључило да је он скривањем и бјежањем допринио да за њим буде расписана потјерница те да му је због тога одређен притвор и да му не припада право на надокнаду штете без обзира на то што је у кривичном поступку ослобођен за дјела због којих је и хапшен.

 Полицијски знанац

Срећко Трифковић добро је познат правосудним и истражним органима и доводи се у везу са ауто-мафијом, због чега је у више наврата хапшен. У оквиру предмета “Волан” у марту 2018. године му је одређен притвор, након чега је пуштен на слободу. Због истих кривичних дјела Трифковић је и прије седам година хапшен и осуђиван. На основу споразума о признању кривице у фебруару 2012. године осуђен је на годину и осам мјесеци затвора због крађа возила и изнуда у предмету “Кум”. Сумњичен је и за учешће у убиству сарајевских полицајаца Адиса Шеховића и Давора Вујиновића, који су ликвидирани 26. октобра 2018. године. Хапшен је због сумње да је учествовао у убиству Бањалучанина Дамира Остојића Шијана и покушају убиства његове супруге Сандре Јошић 2018. године, али је пуштен након четири мјесеца проведена у притвору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана