"Алфа" дио шире међународне истраге у којој је заплијењено пола тоне дроге и откривен убица

Небојша Томашевић
"Алфа" дио шире међународне истраге у којој је заплијењено пола тоне дроге и откривен убица

БАЊАЛУКА – Акција "Алфа" у којој су недавно ухапшени Изет Бегановић (71), Аднан Келеција из Бањалуке и Садик Кеврић из Брчког дио је веће полицијске акције у којој учествују и власти Аустрије које су у циљу разбијања криминалних група са подручја бивше Југославије фомирали и радну групу "АГ Алфа Панонија", потврђено је "Гласу Српске".

Поменути тројац ухапшен је у акцији Министарства унутрашњих послова Републике Српске због сумње да су учествовали у организованом шверцу наркотика. Бегановић је ухапшен у у кафићу у Бањалуци и тада је полиција претресла његов аутомобил, а након тога и кућу. Осумњичени су након испитивања предати у надлежност Тужилаштва БиХ, под чијим надзором се и проводи акција. Из Тужилаштва је саопштено да им је предложен притвор.

Како је раније саопштено из МУП-а Српске акција "Алфа" је реализована у сарадњи са ЕУРОПОЛ-ом, истражним органима Републике Аустрије и Чешке.

Аустријске власти

Аустријске власти су у четвртак представиле резултате радне групе "АГ Алфа Панонија"  и како преноси портал "BurgenlandORF.at" рад ове групе је довео до разбијања више криминалних група, запљене 500 килограма дроге, али и до рјешења убиства које је извео професионални убица из БиХ.

Према писању овог медија, шеф Штајерске државне криминалистичке полиције Рене Корнбергер рекао је да су само у оквиру оперативне акције "Алфа" била 32 хапшења. Он је истакао да је том линијом истраге разјашњено и наручено убиство, које је  почињено 2015. године у црногорском лучком граду Будви. Убица је тада оставио ДНК трагове за собом, што је детаљном истрагом довело до држављанина БиХ који се доселио у Грац, гдје је желио да изгради нови живот. Како наводи "Orf.at", он се у Аустрији наводно бавио некретнинама, али је брзом реакцијом групе је ухапшен. Истражилац Ерих Шнедл о њему је само открио да је ријеч о човјеку који је својевремено боравио у Јужној Америци гдје је прошао снајперску обуку, што раде многи плаћеници из балканских земаља.

Претреси

Како је раније саопштено из МУП-а Српске, наводећи иницијале, током акције "Алфа" на подручју Бањалуке и Брчког претресени су возила као и објекти које користе осумњичени Изет Бегановић, Аднан Келеција и Садик Кеврић.

- Том приликом пронађена су и одузета одређена пословна документација приватних предузећа са различитим дјелатностима у власништву наведених лица, као и већи број мобилних телефона и рачунара, ватрено оружје, више скупоцјених путничких моторних возила, одређена опрема намијењена за опремање импровизоване лабораторије за узгој и производњу наркотичких средстава и други предмети који могу послужити као материјални докази у кривичном поступку - саопштили су из полиције. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана