Алешевић осуђен на пет година за злочине у Бужиму

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Суд БиХ осудио је Мехмеда Алешевића на пет година затвора због злочина почињених 1994. и 1995. над затвореним цивилима у Бужиму.

Алешевић који се током суђења бранио са слободе, а као референт Војне полиције 505. бужимске бригаде такозване Армије БИХ проглашен је кривим по девет тачака оптужнице за тешка злостављања цивила, док је по једној тачки оптужнице ослобођен. Судско вијеће је одбило три тачке оптужнице јер, како је рекао, судија Дарко Самарџић, није се могло ван разумне сумње утврдити да је починио и тај злочин. Алешевић је оптужен у предмету са још осам лица, али је прије почетка суђења предмет раздвојен због болести оптуженог.

Према оптужници, Алешевић је у периоду од 1994. и 1995. године нечовјечно поступао према ратним заробљеницима и цивилима који су били заробљени у бившем хотелу "Радоч". На ову пресуду и Тужилаштво и одбрана имају право жалбе у року од 15 дана од дана пријема првостепене пресуде. Алешевић, који се налазио ван БиХ, ухапшен је у мају 2015. године и девети је осумњичени за ратни злочин на локалитету хотела "Радоч" у Бужиму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана