Албанка усмртила брата и сестру, мјештани блокирали магистралу

GS
Foto: Index

ДУБРОВНИК - Спонтани мирни протест одржан је на Јадранској магистрали код Чевељуше. Повод протеста је незадовољство грађана због могућности да ће Клевиса Ymeri бити пуштена на слободу уз кауцију.

Она је у априлу ове године изазвала саобраћајну несрећу у којој су погинули брат и сестра Стјепан и Катарина Ђерек.

Подсјетимо, суткиња Жупанијског суда у Дубровнику Дубравка Ђивановић донијела је 10. јула одлуку према којој 29-годишња Ymeri може бити пуштена из истражног затвора ако уплати кауцију од 79.000 евра, преноси Index.hr.

Огорчена породица погинулих покренула је петицију, тражећи правду за Стјепана и Катарину. Петиција је досад прикупила више од 3.000 потписа.

Суд: Могла би напустити Хрватску

"Оптужно вијеће сматра како и даље егзистира основа за истражни затвор, ради које је истражни затвор окривљеници и одређен и продуљен. Наиме, окривљеница је држављанка Републике Албаније, није ни родбински ни пословно везана уз РХ па, буде ли се налазила на слободи, могла би напустити териториј РХ и остати несметано живјети и радити у држави чија је држављанка јер Република Албанија није чланица ЕУ и није у обвези изручивати своје држављане.

Ипак, с обзиром на чињеницу да се окривљеница налази у истражном затвору од 12. травња 2024., дакле готово три мјесеца, оптужно вијеће сматра како се иста сврха ради које је истражни затвор продуљен може остварити и блажим мјерама, и то одређивањем јамства у износу од 70.000 еура у готовом новцу које, ако буде уплаћено, може замијенити истражни затвор уз изрицање мјера опреза", стоји у одлуци суда.

Непрописно претицала

Несрећа се догодила 9. априла око 20.40 у мјесту Ратац и у њој су учествовала три возила. До несреће је дошло када је Ymeri возилом словачких регистарских ознака почела непрописно претицати возило испред себе, због чега је дошло до фронталног судара с возилом макарских регистарских ознака којим је из супротног смјера управљао 21-годишњи Стјепан.

Услијед судара на мјесту догађаја смртно су настрадали Стјепан и Катарина, док је Ymeri задобила лакше тјелесне озљеде, саопштила је тада ПУ дубровачко-неретванска. Она је 11. априла пуштена из болнице и ухапшена, а 12. априла је премјештена у истражни затвор.

Брат преминулих објавио је потресан статус на Facebooku.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана