Aкција “Вектор 1”: Три особе осумњичене за превару и прање новца

Срна
Aкција “Вектор 1”: Три особе осумњичене за превару и прање новца

БАЊАЛУКА - Три лица ухапшена су у Чајничу због постојања основа сумње да су извршили кривична дјела превара и прање новца, а након криминалистичке обраде пуштени су на слободу и против њих биће поднесен извјештај надлежном тужилаштву о извршеним кривичним дјелима.

У саопштењу из МУП-а Српске наводи се да су слободе лишена лица чији су иницијали Б.С. и М.Р. из Чајнича и М.К. из Фоче, тренутно настањен у Чајничу.

Срна незванично сазнаје да је ријеч о Бориславу Станишићу, Михајлу Радовићу и Милану Кнежевићу.

Током реализације акције утврђено је да су наведена кривична дјела у вези са лажним дојавама о намјештеним спортским мечевима, додаје се у саопштењу.

“На основу наредбе Основног суда Фоча извршен је претрес кућа и просторија које користе осумњичена лица и том приликом су пронађени и одузети: рачунар, таблет, више мобилних телефона, СИМ картица, носача СИМ картица, уплатница, исплатница и евиденција које се могу довести у везу са предметним кривичним дјелима, као и аутомобил 'Ауди А6', четвороцикл, око 8.000 КМ, полуаутоматска пушка такозвана 'паповка', осам ручних бомби, око 800 комада бојеве муниције разног калибра и три штапина”, истиче се у саопштењу.

Ова лица ухапшена су у наставку полицијске акције кодног назива “Вектор 1”, коју су реализовали полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске по наредби Основног суда Фоча, а уз кординацију Окружног јавног тужилаштва у Требињу.

Из МУП-а Српске апелују на грађане да не вјерују лицима која се рекламирају на друштвеним мрежама и интернету тврдећи да имају информације о намјештеним резултатима спортских мечева, јер је ријеч о превари.

“Извршиоци ових кривичних дјела на друштвеним мрежама креирају профиле на којима постављају фотографије о наводним високим новчаним износима добијеним путем клађења обмањујући тако људе”, наводи се у саопштењу из МУП-а Српске.

Према незваничним сазнањима Срне, ова лица правила су налоге на друштвеним мрежама “Фејсбук” и “Инстаграм”, путем којих су се рекламирали да посједују информације о намјештеним спортским такмичењима.

Након што би ступили у контакт, обмањивали би људе да имају информације о намјештеним спортским мечевима, те би оштећени уплаћивали новац за клађење на име физичких лица у БиХ.

Након извршене уплате, извршиоци ових кривичних дјела и даље би обмањивали жртве да су наводно добиле новац на спортском клађењу правећи лажне добитне тикете спортских кладионица, те да је потребно да уплате још новца за наводни трансфер новца, осигурање новца и слично.

У одређеном моменту жртве схватају да су преварене и одбијају даље уплате, а у тој фази, извршиоци, који су у претходној комуникацији прикупили информације о жртви, почињу да пријете и изнуђују још новца.

Срна незванично сазнаје да су осумњичени на овај начин узели од оштећених најмање 100.000 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана