Акција "Ескадрон": Двојица на слободи, 14 осумњичених чека одлуку суда

Небојша Томашевић
Акција "Ескадрон": Двојица на слободи, 14 осумњичених чека одлуку суда

 БАЊАЛУКА – Осумњичени за шверц наркотицима Стефан Свјетлановић и Зоран Бркић који су ухапшени у акцији "Ескадрон" браниће се са слободе, док је бањалучко Окружно тужилаштво од Окружног суда затражило да за још два мјесеца продужи притвор за 14 осумњичених.

Одбрана се на рочишту које одржано у суду успротивила приједлогу тужиоца који је продужење тражио због бојазни од понављања кривичног дјела, утицаја на свједоке и доказе.

Ранијом одлуком суда притворени су Борислав Ђукановић, Миладин Лугић, Владимир Малић, Владимир Максић, Александра Радочај, Дарко Пављук, Драгослав Јунгић, Дијана Палачковић, Горан Стојановић, Александар Ћутковић, Младен Ћутковић, Младен Трубајић, Борис Максимчук и Милош Радаковић, те Стефан Свјетлановић, Зоран Бркић за које продужење ниje тражено.

Притвор је раније одређен и Немањи Јовановићу и Марку Дувњаку који се налазе у бјекству и за њима ће бити расписане потјернице. Акцијом је обухваћен и Рајко Павић, а све осумњичене терете да су од од почетка 2023. године до дана 28. маја ове године на подручју Бањалуке препродавали кокаин и марихуану. Терете их да су дјеловали у три групе, а препродају дроге су договарали и путем телефона и у разговорима кокаин су називали "чистe мајицe". Дрога је продавана по цијенама од 50 па до 6.000 КМ зависно од количине и врсте.

Адвокат Марко Микеш који брани Лугића сматра да за продужење притвора његовом брањенику нема никаквог основа.

Бранилац Максића и Радаковића, Саша Лаботић такође се противио продужењу притвора.

- Тужилаштво није оправдало ни овај мјесец притвора јер су саслушали свједоке који немају никаква сазнања у вези са кривичним дјелом које се на терет ставља осумњиченима. Поједини свједоци и не познају осумњичене-рекао је Лаботић.

Он је у судници цитирао став Врховног суда Републике Српске који сматра да осумњичени у притвору не могу бити на основу претпостављених разлога за притвор.

- Тужилаштво није конкретизовало у чему налази реалну могућност утицаја осумњичених на свједоке нити поткрепљује доказима.Став Врховног суда РС који је прихватио становиште приједорског Окружног суда је да осумњичени не могу бити у притвору из претпостављених разлога-рекао је Лаботић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана