Акција "Дивич": Претреси и хапшења у Брчком и Бијељини, на мети и полицајци

ГС
Акција "Дивич": Претреси и хапшења у Брчком и Бијељини, на мети и полицајци

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) у склопу оперативне акције "Дивич" врше претресе на више локација на подручју Брчко дистрикта и Бијељине у вези са 11 осумњичених лица која се доводе у везу са организованим криминалом и кријумчарењем робе из Србије у БиХ и обратно, саопштила је СИПА.

Ова лица осумњичена су да су ради остварења противправне имовинске користи организовали групу за организовани криминал чији су чланови континуирано и у дужем временском периоду проводили активности које су се односиле на кријумчарење и превоз разне робе без поријекла преко  границе са подручја Србије у БиХ и обратно.

Роба је кријумчарена преко Граничног прелаза Попови (Павловића мост), при чему су избјегаване мјере царинске контроле на начин да је даван новац како би царински службеници, припадници Граничне полиције БиХ и Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске без контроле пропустили возила са кријумчареном робом без валидних рачуна.

На овај начин обезбјеђивано је несметано кријумчарење робе у БиХ без царинског евидентирања и плаћања увозних дажбина из чега произилазе основи сумње да су почињена кривична дјела организовани криминал у вези са кривичним дјелима кријумчарење, злоупотреба положаја или овлаштења, несавјестан рад у служби, давање дара и других облика користи и примање дара и других облика користи.

Према незваничним информацијама, у овој акцији има ухапшених и припадника Граничне полиције БиХ, МУП РС и УИО БиХ.

Претреси пословних и стамбених објеката, те покретних ствари на више локација врше се по налогу Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ, а у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Српске и Полиције Брчко дистрикта.

СИПА је више информација најавила након што буду завршене планиране активности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана