Адвокат Рађена: Изузимали су ДНК и "чешљали" све од подрума до поткровља

ГС
Foto: UNAworld

БАЊАЛУКА - Претрес који је рађен у кући Ђорђа Рађена у Бањалуци био је један од најдетаљнијих претреса којима сам током каријере присуствовао, рекао је за UNAworld адвокат породице Рађен Драган Ступар.

Претрес је извршен јуче у кући која је у ноћи нестанка Бањалучанина  Давида Драгичевића  18. марта 2018. године наводно опљачкана. Драгичевић је пронађен мртав неколико дана касније, а у џеповима његових хлача пронађени су одређени предмети, који су нестали из Рађенове куће. ПУ Бањалука Драгичевићева је доводила у везу са том крађом, што званично никада није доказано.

Ступар је појаснио да су јучерашњи претрес обавили службеници Федералне управе полиције и Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ, док су припадници Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске били присутни само као обезбјеђење на лицу мјеста.

-Такво нешто нисам видио годинама. Урађен је детаљан претрес и пречешљано је све од подрума до поткровља куће. Изузете су одређене ствари на којима би се евентуално могли налазити неки ДНК трагови и слично. Дакле спроведене су неке радње које МУП Српске и Окружно јавно тужилаштво Бањалука, током своје истраге, нису урадили - рекао је Ступар.

Нагласио је да нико од чланова породице Рађен нема статус осумњиченог, нити било какав статус.

-Тужилаштво БиХ и полицијски службеници реализовали су наредбу Суда БиХ коју су уручили укућанима. Из куће су изузели одређене предмете и за то су издали потврду. Привремено су одузети телефони од свих укућана, лаптоп, рачунари, као и неки други предмети - истакао је Ступар.

Нагласио је да су од свих укућана, па и од оца Ђорђа Рађена, баке и мајке, изузети отисци прстију, а тражени су и неспорни ДНК трагови.

-Претпостављам да истражиоци раде сада све што раније није урађено, као рецимо саслушање баке и мајке. Колико сам упознат и прије овога су спровођене одређене истражне радње и претреси на локацијама које се никада раније током истраге нису помињале - нагласио је Ступар.

Те ноћи надзорне камере су снимиле како једна особа улази у двориште Рађенове куће у 2.25 часа. Пар минута касније у кућу улазе Рађен и његов брат. Више од пола сата није забиљежено кретање, да би се у 3.42 часа на снимку видјела једна особа како излази из дворишта.

У полицији су наводили да је ријеч о Драгичевићу, што се на снимцима не може јасно видјети.

Тијело Драчичевића пронађено је 24. марта на ушћу Црквене у Врбас. Полиција је саопштила да се радило о “задесној смрти”, али је три мјесеца касније Окружно јавно тужилаштво Бањалука случај квалификовало као убиство, а убица или више њих до данас нису откривени.

Истрагу у случају "Драгичевић" три године је водило ОЈТ Бањалука и Тужилаштво БиХ је у априлу 2021. преузело истрагу у предмету "Драгичевић" од Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци, али и Републичког јавног тужилаштва РС. Како је тада наведено једна се истрага односи на смрт, а друга на службене особе које су биле укључене у рад на том предмету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана