Зељковић и Бојић остају још два мјесеца иза решетака

Небојша Томашевић
Зељковић и Бојић остају још два мјесеца иза решетака

БАЊАЛУКА - Смијењеном директору Института за јавно здравство Републике Српске Браниславу Зељковићу и власнику предузећа "Проконтрол" Славку Бојићу, осумњиченим за злоупотребе у набавци медицинске опреме за Институт тешке више од 700.000 КМ, продужен је притвор за још два мјесеца, потврђено је "Гласу Српске".

Притвор им је продужило вијеће Врховног суда Републике Српске на приједлог Републичког тужилаштва које је тражило да осумњичени остану још три мјесеца иза рештака.

Врховни суд РС сматра да је два мјесеца сасвим довољно вријеме да Tужилаштво доврши истрагу, а  притвор осумњиченима је продужен због тежине кривичног дјела, бојазни оd ометања истраге и утицајa на свједоке и саучеснике.

Зељковић и Бојић,  ухапшени су у оквиру истраге која се односи на спорне набавке медицинске опреме за потребе Института. Заједно са њима  пали су и влансик фирме Промединг" Драган Дубравац и власник агенције "Трафел фор фан" Саша Марковић. Њих двојциа испричали су тужилаштву све о малверзавијама и за њих није ни затражено продужење притвора тако да ће изаћи на слободу 15. децембра.

У овом случају Републичко тужилаштво већ је пропширило истрагу против Зељковића због сумње да је приликом набавке медицинске опреме незаконито прибавио најмање 50.000 КМ користи за још четири предузећа са којима је пословао те да је на име испоручених запштитних одијела по једном узимао девет марака за себе.Према нашим информацијама ради се о предузећима "Крајинагруп", Синекс Лаборатторија", "Перфект клин" и "Ариес" са којима је Зељковић директном погодбим склапао уговоре о набавци  хирушких и других заштитних маски. Истражиоцу су дошли до сзанања да су и у овом случају као и раније маске Институту фактурусане по вишеструко увеђаним  цијенама од набавних.

Осим овога,  истражиоци провјеравају и изјаву осумњиченог власника агенције "Трафел фор фан" Саше Марковића који је признао  да је лично Зељковићу за свако испоручено заштитно одијело давао девет марака и да му је тако укупно дао 250.000 КМ. Он је испричао да му је Зељковић путем апликације "Сигнал", јер је то како му је рекао сигурнија варијанта, јављао кад и гдје да донесе новац. Марковић је истакао да је он Зељковићу новац предавао и у просторијама Уједињене Српске, али да су њих двојица били сами приликом примопредаје.

Према незваничним информацијама током истраге проговорио је  осумњичени влансик фирме Промединг" Драган Дубравац. Он је признао да је осумњиченом власнику предузећа "Проконтрол" Славку Бојићу дао 85.000 КМ које он "треба предати некоме". Дубравац је испричао да га је Бојић контактирао неколико дана прије закључивања уговора о конзорцијуму и рекао да може набавити маске и заштитна одијела из Кине, те да има купца за ову робу, односно Институт за јавно здравство РС.

Према Дубравчевим ријечима, Бојић му је понудио да њихове фирме "Проконтрол" и  "Промединг" закључе уговор о концесији, с обзиром да је фирма "Промединг" осумњиченог Дубравца била регистрована као велепрометник медицинских средстава код Агенције за лијекове БиХ.

Дубравац је рекао да га је Бојић упознао и да је цијена маске у Кини 0,2 долара те да му је након увоза маски рекао како фактура за увезену количину према "Проконтролу" треба бити 140.000 марака, те да њему од тог износа треба дати 85.000 марака.

Републичко тужилаштво раније саопштило да све осумњичене терети за злоупотребе тешке 790.000 КМ приликом набавке медицинске опреме и средстава за спречавање и сузбијање ковида-19. Зељковића и саучесника терете  и да су оформили конзорцијум фирми које нису могле набављати медицинску опрему. Између осталог, сумња се да су они медицинске маске, чија ја набавна вриједност 0,36 марака, Институту су  фактурисали  по цијени од 6,90 КМ.

Зељковића тужилаштво терети и за малверзације у набавци стационарних камера за Институт. Због ових малверзација осумњичен је и власник фирме "А.Р.М.С. системи" Владимира Вулетића. Према доказима које је до сад прикупило тужилаштво умјесто шест стационарних термалних камера, које су плаћене 40.365 КМ по комаду, испоручене су надзорне камере за широку употребу са додатним системом мјерења температуре, чија тржишна цијена је тада била 23.084 марке. Модел који је испоручен је, додају из Тужилаштва, једна агенција из Широког Бријега претходно понудила Универзитетском клиничком центру Републике Српске за цијену од 13.200 марака без ПДВ-а по комаду.

Ипак, камере које су испоручене, како се наводи у документацији, "А.Р.М.С. системи" су купили од фирме из Високог за 21.500 КМ без ПДВ-а по комаду.

-Да је исптивано тржиште прије набавке, могло се утврдити да је тај модел камере у критично вријеме био добављив на тржишту БиХ чак и за цијену од 13.200 КМ, какву је понуду дала агенција из Широког Бријега-наводи се у домументацији Тужилаштва.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана